NAVO boos om pact Rusland

De NAVO heeft gisteren scherpe kritiek geuit op een pact van Rusland met Abchazië en Zuid-Ossetië over de grensbewaking van de twee opstandige Georgische regio’s. Juist nu de NAVO en Rusland bezig zijn hun formele banden opnieuw aan te halen, lopen de irritaties aan beide zijden op.

Volgens het Atlantisch bondgenootschap schendt Moskou met het akkoord de vredesafspraken die (met bemiddeling van de Europese Unie) gemaakt zijn na de oorlog met Georgië, vorige zomer. Volgens die afspraken moeten Russische troepen zich terugtrekken tot de posities van voor de oorlog. Het pact, gisteren in het Kremlin getekend, voorziet echter in grensbewaking van de regio’s door Russische militairen, totdat die daar zelf in kunnen voorzien. Rusland erkende na afloop van de oorlog Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke staten.

Een woordvoerder van de NAVO noemde het pact gisteren een „duidelijke schending van de EU-afspraken [...], die niet in het belang is van het bereiken van vrede op de lange termijn en de veiligheid”.

Diplomatieke wrijving was er ook al doordat de NAVO woensdag besloot twee Russische diplomaten de toegang te ontzeggen tot het NAVO-hoofdkwartier, in verband met een spionageschandaal waarbij een voormalige Estse topambtenaar betrokken was. Het Kremlin reageerde furieus en waarschuwde dat een „harde en onmiskenbare reactie” zou volgen.

Vorige maand had Rusland bovendien felle kritiek geuit op een geplande NAVO-oefening in Georgië, begin mei. President Medvedev noemde die oefening een „grove provocatie”. De NAVO zegt dat de oefening al bij Rusland was aangekondigd voor het uitbreken van de Georgië-oorlog.

Ondanks de harde woorden werden woensdag de formele betrekkingen tussen Rusland en de NAVO hersteld. Die waren na afloop van de Georgië-oorlog bevroren. (AP, Reuters, AFP)