Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Manager Martinair naar cel in VS

Manager Frank de Jong van Martinair Cargo gaat acht maanden de cel in in de Verenigde Staten voor deelname aan een luchtvrachtkartel, waarbij Martinair en vijftien andere luchtvaartmaatschappijen illegale prijsafspraken hebben gemaakt voor het vervoeren van vracht van en naar de Verenigde Staten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren bekendgemaakt.

In ruil voor zijn schuldbekentenis ziet de Amerikaanse justitie af van verdere strafvervolging tegen De Jong. De gevangenisstraf is onderdeel van de schikking, die nog goedgekeurd moet worden door de rechter. Ook moet hij een boete van 20.000 dollar betalen. Eerder hadden bestuurders van Qantas, SAS en British Airways al een schuldbekentenis afgelegd en ingestemd met gevangenisstraffen en geldboetes.

Het kartel van de luchtvaartmaatschappijen functioneerde volgens de Amerikaanse justitie van april 2002 tot februari 2006. In verschillende vergaderingen spraken de bedrijven af welke prijzen er gehanteerd werden voor het vervoeren van vracht van en naar Amerika.

In totaal waren er vijftien luchtvaartmaatschappijen betrokken bij de prijsafspraken, waaronder ook Air France-KLM, Korean Air Lines, Japan Airlines, Cathay Pacific Airways en El Al.

Behalve individuele bestuurders troffen eerder ook luchtvaartmaatschappijen schikkingen voor de illegale prijsafspraken. Zo ging Air France-KLM vorig jaar akkoord met het betalen van een boete van 350 miljoen dollar (264 miljoen euro). Martinair betaalde 42 miljoen dollar boete voor deelname aan het kartel. In totaal werd er voor ruim 1,6 miljard dollar aan boetes opgelegd.

Frank de Jong werkt nog steeds bij Martinair, maar niet meer bij de afdeling vrachtvervoer. Volgens een woordvoerder van Martinair heeft de schuldbekentenis van de medewerker geen gevolgen voor zijn huidige functie bij de luchtvaartmaatschappij. De woordvoerder kon vanochtend niet zeggen of ook voormalig Martinair-directeur Arie Verberk nog vervolgd wordt door de Amerikaanse justitie voor zijn betrokkenheid bij de prijsafspraken.