Japan put hoop uit de lichte groei van de industrie

Tokio. De industriële productie van Japan is vorige maand voor het eerst sinds zes maanden licht gegroeid. Daaruit put de financiële wereld hoop dat de Japanse economie de bodem heeft geraakt, na een dramatische daling van de export en een onafgebroken stroom met slecht nieuws. Analisten zien aanleiding voor voorzichtig optimisme omdat de industriële productie vorige maand met 1,6 procent toenam. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de Japanse productie nog scherp, met 22,1 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat de cijfers nu enigszins positiever zijn, is te danken aan een toegenomen vraag vanuit China naar onderdelen voor mobiele telefoons en computers. Ook trokken autoproducenten een aantal van hun productiebeperkingen in. Japanse bedrijven voorspellen bovendien een productietoename in de komende maanden. Het is echter onduidelijk of dat ligt aan een toegenomen vraag, of dat het een inhaalslag betreft om de voorraden weer aan te vullen.