In Kosovo lopen de etnische spanningen op

In Kosovo lopen de etnische spanningen op Politieagenten van de Europese Unie die toezicht houden in Kosovo gebruikten deze week traangas en granaten in het noorden van Mitrovica. Zo trachtten ze tientallen Serviërs te verjagen die daar de wederopbouw van Albanese huizen proberen te verhinderen. De stad Mitrovica, die is opgedeeld in een noordelijk Servisch deel en een zuidelijk Albanees deel, is een belangrijke test voor Eulex, de civiele missie van de Europese Unie. Eulex nam de politie- en gerechtstaken eind oktober vorig jaar over van Unmik, de missie van de Verenigde Naties. Maar Eulex stuit in het noordelijk deel van Kosovo op Servisch verzet. Serviërs beschouwen Kosovo als een provincie van Servië en verzetten zich tegen de onafhankelijkheid. Maandag gooiden Serven handgranaten naar de politiemacht van de EU. Daarbij raakte iemand van de NAVO-vredesmissie gewond. De incidenten geven blijk van toenemende etnische spanningen in Kosovo, waar de oorlog in 1999 officieel werd beëindigd. Foto AP/Zveki Smoke trails fall to ground as tear gas and stun grenades are fired by International police officers guarding Albaninan houses, as they try to disperse Serbs who are trying to prevent reconstruction of ethnic Albanian houses in the northern Serb-dominated part of the ethically divided town of Kosovska Mitrovica, on Thursday, April 30, 2009. The action highlights the tensions between the two communities in the divided town and follows other similar incidents. (AP Photo/Zveki)
In Kosovo lopen de etnische spanningen op Politieagenten van de Europese Unie die toezicht houden in Kosovo gebruikten deze week traangas en granaten in het noorden van Mitrovica. Zo trachtten ze tientallen Serviërs te verjagen die daar de wederopbouw van Albanese huizen proberen te verhinderen. De stad Mitrovica, die is opgedeeld in een noordelijk Servisch deel en een zuidelijk Albanees deel, is een belangrijke test voor Eulex, de civiele missie van de Europese Unie. Eulex nam de politie- en gerechtstaken eind oktober vorig jaar over van Unmik, de missie van de Verenigde Naties. Maar Eulex stuit in het noordelijk deel van Kosovo op Servisch verzet. Serviërs beschouwen Kosovo als een provincie van Servië en verzetten zich tegen de onafhankelijkheid. Maandag gooiden Serven handgranaten naar de politiemacht van de EU. Daarbij raakte iemand van de NAVO-vredesmissie gewond. De incidenten geven blijk van toenemende etnische spanningen in Kosovo, waar de oorlog in 1999 officieel werd beëindigd. Foto AP/Zveki Smoke trails fall to ground as tear gas and stun grenades are fired by International police officers guarding Albaninan houses, as they try to disperse Serbs who are trying to prevent reconstruction of ethnic Albanian houses in the northern Serb-dominated part of the ethically divided town of Kosovska Mitrovica, on Thursday, April 30, 2009. The action highlights the tensions between the two communities in the divided town and follows other similar incidents. (AP Photo/Zveki) Associated Press

Politieagenten van de Europese Unie die toezicht houden in Kosovo gebruikten deze week traangas en granaten in het noorden van Mitrovica. Zo trachtten ze tientallen Serviërs te verjagen die daar de wederopbouw van Albanese huizen proberen te verhinderen.

De stad Mitrovica, die is opgedeeld in een noordelijk Servisch deel en een zuidelijk Albanees deel, is een belangrijke test voor Eulex, de civiele missie van de Europese Unie. Eulex nam de politie- en gerechtstaken eind oktober vorig jaar over van Unmik, de missie van de Verenigde Naties. Maar Eulex stuit in het noordelijk deel van Kosovo op Servisch verzet. Serviërs beschouwen Kosovo als een provincie van Servië en verzetten zich tegen de onafhankelijkheid.

Maandag gooiden Serven handgranaten naar de politiemacht van de EU. Daarbij raakte iemand van de NAVO-vredesmissie gewond. De incidenten geven blijk van toenemende etnische spanningen in Kosovo, waar de oorlog in 1999 officieel werd beëindigd.