Ik ben Nietzsche

Ik ben Nietzsche Capelle a/d IJssel, etc. Schrijvers Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen brengen een theatrale lezing van hun stuk Ik ben Nietzsche, over de zus van de filosoof die het gedachtengoed van haar broer uitleverde aan de nazi’s. Vorstenbosch speelt zelf de zus. Hij doet dat perfect: geaffecteerde stem, kokette houding, iets zwoele blik in de ogen. Zoals hij de Hitler-groet brengt, is indringend. Niet met stramme arm, maar losjes en terloops – en daardoor indrukwekkend. Tegen wil en dank krijg je zelfs begrip voor haar. Tournee t/m 27 mei. Inl: bostheaterproducties. Wageningen 1 april 2009 - Peer Mascini tijdens de premiere van ‘Ik ben Nietzsche!’. Het stuk is geschreven door Kiek Houthuijsen en Ton Vorstenbosch met een wisselende cast in Theater Junushoff. In deze setting speelden Debbie Korper - Kiek Houthuijsen - Daan van Rijssel - Ton Vorstenbosch en Peer Mascini. "Ik ben Nietzsche!’ Is het eerste deel van de Trilogie van de Waan: Drie nieuwe Nederlandse stukken van Houthuijsen en Vorstenbosch over drie vrouwen en hun verdwaasde geloof in het nazisme. In de Trilogie van de Waan wordt de recente geschiedenis gebruikt om op luchtige, toegankelijke wijze het gevaar te laten zien van antisemitisme, racisme, discriminatie en populisme, zonder hierin belerend te zijn. Deel 1, 'Ik ben Nietzsche!', gaat over Elisabeth Nietzsche, de zus van de grote denker Friedrich Nietzsche. Elisabeth verdraaide zijn theorieën en leverde deze uit aan de nazi's. Hiermee verschafte zij Hitler een filosofie om zijn nazisme te onderbouwen. Dit stuk is april en mei 2009 in de Nederlandse theaters te zien. In het tweede deel, 'Ik hield van Hitler', is de hoofdrol weggelegd voor Winifred Wagner, schoondochter van de componist. Winifred ontkende tot haar dood dat Hitler verantwoordelijk was voor de grootste misdaad van de vorige eeuw. Zij hielp Hitler voet aan de grond te krijgen in de culturele wereld, waardoor hij ook via kunst en cultuur het nazisme kon promoten. Dit stuk is april en mei 2010 te zien in de theaters. Het derde deel, 'Een goede führer mag wat kosten' (werktitel), zal gaan over een andere prominente nazi vrouw en staat gepland voor april en mei 2011. Deze voorstellingen worden door mij geproduceerd onder de naam Toneelfabriek. Breda, Jan van

Capelle a/d IJssel, etc.

Schrijvers Ton Vorstenbosch en Kiek Houthuijsen brengen een theatrale lezing van hun stuk Ik ben Nietzsche, over de zus van de filosoof die het gedachtengoed van haar broer uitleverde aan de nazi’s. Vorstenbosch speelt zelf de zus. Hij doet dat perfect: geaffecteerde stem, kokette houding, iets zwoele blik in de ogen. Zoals hij de Hitler-groet brengt, is indringend. Niet met stramme arm, maar losjes en terloops – en daardoor indrukwekkend. Tegen wil en dank krijg je zelfs begrip voor haar. Tournee t/m 27 mei. Inl: bostheaterproducties.