Hollandpromotie

Dat is nog iets anders dan het traditionele koeklopen en zakhappen. Met het zwarte boodschappenautootje van je vrouw loeihard op de koninklijke bus inrijden.

En dat het dan niet lukt. Dat je een handvol mensen schept, een paar doden maakt en geen macht meer hebt over het stuur waardoor je snoeihard tegen een lullig monument aan knalt. Dat was het dan. Dat was de actie die je had bedacht om Koninginnedag een beetje op te fleuren.

Het is jammer van de slachtoffers, want anders zou het bijna lachwekkend zijn. De bestuurder handelde bewust, volgens de eerste informatie die het OM heeft verstrekt.

Maar wat heeft die man willen bereiken? Wilde hij de koninklijke familie vermoorden? Als je met zo’n klein autootje tegen een bus aan rijdt, gebeurt er volgens mij meer met het autootje dan met de bus.

En waarom? Was hij een republikein? Was hij Franse of Russische revolutie aan het spelen in zijn eentje? Het enige dat hij met zijn actie heeft bereikt is dat het volk als één man achter de vorstin is gaan staan. Of was hij gewoon boos dat zijn parkeervergunning alweer duurder was geworden en wilde hij zich een beetje afreageren op het symbool van de overheid?

Dit soort nationale rampen zijn altijd een sublieme gelegenheid voor onze premier om wijze woorden te spreken tot het volk. Ik had gehoopt dat hij zou zeggen: ‘Dit is typisch zo’n voorbeeld van hoe we niet met elkaar om moeten gaan in dit land.’ Jammer genoeg zei hij dat niet.

Maar wat hij wel zei was ook heel mooi: ‘Het is een trieste dag. Koninginnedag zou eigenlijk een feestdag moeten zijn.’ Het klinkt een beetje verongelijkt. Als een kind dat op zijn verjaardag zijn zin niet krijgt en dan blèrt dat het een feestdag moet zijn.

Ik heb het filmpje van het incident wel honderd keer bekeken. Het meest indrukwekkend vind ik de politieagent op de fiets die net op tijd weg komt en vooral de andere politieagent die na de botsing aan komt fietsen om de bestuurder onder controle te houden. De rust en professionaliteit van die man vormen de beste Hollandpromotie die denkbaar is.

    • Ilja Leonard Pfeijffer