Heerlen stelt zwarte lijst van bouwbedrijven op

De gemeente Heerlen weert voortaan bouwbedrijven met een verleden op het gebied van corruptie. De stad loopt daarmee vooruit op maatregelen die de gemeenten in Zuid-Limburg in gezamenlijkheid willen nemen.

Op de zwarte lijst van de gemeente Heerlen komen bedrijven die in de afgelopen vier jaar veroordeeld zijn wegens omkoping of die op basis van zo’n vergrijp tot een transactie met justitie zijn gekomen.

Daarnaast hanteert de gemeente een strafpuntensysteem. Een bedrijf dat slecht werk aflevert of malafide zaken doet, krijgt strafpunten. Die strafpunten blijven twee jaar staan. Wie binnen dat termijn aan meer dan vijf strafpunten komt, wordt op de zwarte lijst geplaatst.

Volgens wethouder Pé Diederen (financiën, PvdA) gaan zijn ambtenaren toezien op de juiste uitvoering van de regeling. Hij acht het ook denkbaar dat de deskundigheid van het Bureau Bibob daarbij wordt ingeschakeld. Dat bekijkt bij vergunningverlening of aanvragers een crimineel verleden hebben.

Het nieuwe aanbestedingsbeleid van Heerlen gaat in op 6 mei. Tot die tijd zijn alle grote projecten in de wacht gezet. In Heerlen werd vorig jaar voor 51 miljoen euro aanbesteed.

Het bouwbedrijf Janssen de Jong Infra lijkt in elk geval op de zwarte lijst te komen. De bouwfraudezaak rond dat bedrijf is aanleiding voor het verscherpte aanbestedingsbeleid van Heerlen en de maatregelen waar de Zuid-Limburgse gemeenten samen op broeden.

Op 27 januari deed de rijksrecherche op een groot aantal plaatsen invallen. Op die datum en in de maanden daarna werden in totaal 21 verdachten aangehouden: zeven ambtenaren van diverse Zuid-Limburgse gemeenten (waaronder Heerlen), een ambtenaar van de provincie, zijn echtgenote en twaalf medewerkers en voormalige medewerkers van Janssen de Jong Infra.

Tegelijkertijd doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit onderzoek naar prijsafspraken tussen bouwbedrijven die in de provincie Limburg werkzaam zijn.