Fotografen VS willen crisis in beeld brengen

De Amerikaanse fotograaf Anthony Suau, winnaar World Press Photo 2008, gaat samen met andere bekende Amerikaanse fotojournalisten de economische crisis in de Verenigde Staten in beeld brengen.

Het fotoproject moet een eigentijdse variant worden van de Farm Security Administration (FSA), een initiatief dat in 1935, als onderdeel van de New Deal, door de regering-Roosevelt werd opgezet.

Destijds was het doel van de FSA om ‘Amerika aan de Amerikanen’ te introduceren. Fotografen als Dorothea Lange, Walker Evans en Edwin Locke trokken, onder leiding van econoom en fotograaf Roy Stryker, door delen van het land die het hardst werden getroffen door de crisis. Hun foto’s maken nu deel uit van de Amerikaanse collectieve geschiedenis.

Volgens Suau, die het afgelopen jaar de kredietcrisis in de Verenigde Staten fotografeerde, doemen er in zijn land steeds meer parallellen op met de Grote Depressie uit de jaren dertig van de vorige eeuw. „Wat ik heb gezien in staten als Ohio, Michigan en Indiana is schokkend. In Detroit staan 80.000 gebouwen en woningen leeg. In Elkhart, een stad in Indiana, is de werkloosheid opgelopen tot 22 procent. Mensen hebben geen inkomen en kunnen geen voedsel meer kopen. Fotografie is nog altijd een geweldig middel om menselijk drama te tonen.”

Omdat het project vanuit ideële gronden is opgezet, hoopt Suau dat een deel van de financiering van de overheid gaat komen.

De foto’s moeten uiteindelijk rechtenvrij aan scholen, musea en non-profit organisaties beschikbaar worden gesteld. „Kranten en andere media zullen een kleine bijdrage moeten betalen. De bedoeling is dat ze net als die uit de jaren dertig in het Nationale Archief worden opgenomen.”

Deelnemers aan het nieuwe fotoproject, getiteld Facing Change: Documenting America, zijn ondermeer David Burnett, Brenda Ann Kenneally en Stanley Greene. Directeur is MaryAnne Golon, voormalig chef fotografie bij Time.

Anthony Suau CS pagina: 8-11

    • Rosan Hollak