Failliet Chrysler gaat na doorstart verder met Fiat

De redding van de Amerikaanse autofabrikant Chrysler is mislukt. Het concern heeft faillissement aangevraagd en werkt aan een doorstart. De op twee na grootste autoproducent in de VS komt daarna in handen van het Italiaanse Fiat, de autovakbond en de Amerikaanse en Canadese overheden. Het is voor het eerst sinds 1933 dat een Amerikaans autobedrijf failliet gaat, om vervolgens in afgeslankte vorm een doorstart te maken.

President Obama heeft het faillissement gisteren aangekondigd. Het faillissement is volgens hem het gevolg van tekortschietend leiderschap en het vasthouden aan grote, benzine slurpende auto’s. „Chrysler was een steunpilaar van onze industriële economie, maar heeft zich te langzaam aangepast aan de toekomst”, aldus Obama. Volgende maand wacht mogelijk ook het grotere General Motors een vergelijkbaar lot.

Nadat de Amerikaanse regering Chrysler maandenlang met miljarden aan noodkredieten op de been had gehouden, liep gisteren de termijn af die het Witte Huis had gesteld waarbinnen Chrysler gered had moeten zijn. Uiteindelijk gingen enkele financiële partijen niet akkoord met het voorstel hun schuldenlast in te ruilen voor kleinere bedragen in contanten. Bijna vijftig schuldeisers hebben in totaal voor 6,9 miljard dollar geleend aan Chrysler en hadden dat kunnen omzetten in 2,25 miljard dollar in contanten.

De grootste schuldeisers stemden in, maar een groep hedgefondsen lag dwars. Obama noemde hen „speculanten” en zei dat ze in tegenstelling tot alle anderen geen „offers zonder weerga” hadden gebracht. Sommige hedgefondsen denken financieel beter te worden van een faillissement.

Chrysler: pagina 11