EU wil geen reisverbod naar Mexico

Er komt geen Europees reisverbod naar Mexico, zoals Frankrijk had gevraagd in verband met het griepvirus dat daar heerst. Dit hebben de gezondheidsministers van de EU gisteren besloten.

Tijdens spoedoverleg in Luxemburg spraken de 27 EU-lidstaten af dat het aan individuele landen is om over zo’n verbod te besluiten. De meeste landen vinden het niet zinvol alle vluchten naar Mexico te stoppen, omdat het virus inmiddels al verder verspreid is.

„Er is geen reden tot paniek”, zei de Tsjechische minister Daniela Filipiová na afloop van het overleg. Tsjechië is op dit moment voorzitter van de EU.

De EU-landen spraken verder af dat ze zullen samenwerken bij onderzoek naar het griepvirus en dat ze landen binnen en buiten de Europese Unie zullen helpen met virusremmers. „Lidstaten die grotere voorraden hebben, hebben de bereidheid getoond om anderen te helpen”, zei Filipiová.

Wereldwijd blijft het aantal besmettingen ondertussen stijgen. Vandaag meldde Duitsland dat een zuster in Beieren het virus heeft opgelopen toen ze een met het virus besmette patiënt verpleegde. Het betreft het eerste bekende geval van virusoverdracht binnen Duitsland zelf.

Mexico stelde gisteren het bevestigde officiële dodental naar boven bij. Van twaalf mensen staat nu zeker vast dat zij stierven na besmetting met het virus. Bij nog 176 doden wordt dit vermoed.

In de voortdurende woordenstrijd over de naam van de griep introduceerde de Mexicaanse regering gisteren de term ‘mensengriep’. Verscheidene landen, waaronder Nederland, kozen er deze week voor het aanvankelijk ‘varkensgriep’ genoemde virus ‘Mexicaanse griep’ noemen. Dit onder meer om hun varkenssector te beschermen. Mexico is hier tegen vanwege mogelijke imagoschade voor het land. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt sinds gisteren de naam ‘influenza A (H1N1)’, de algemene verzamelnaam waaronder wetenschappers dit virus scharen.

In de VS veroorzaakte vicepresident Joe Biden gisteren enige consternatie toen hij stelde dat hij zijn eigen familie vanwege het nieuwe influenzavirus zou adviseren niet met het vliegtuig of de metro te reizen of zich op drukke plaatsen te begeven.

Biden brak hiermee met de kalme toon die president Obama de afgelopen dagen aansloeg over de griep. Het Witte Huis verklaarde enkele uren na Bidens uitlatingen dat de vicepresident had bedoeld te zeggen dat mensen bijvoorbeeld niet moesten gaan vliegen wanneer ze zich reeds ziek voelden.