De winnaar van de Weense school

cd klassiek Alban Berg Orchestral Works * * * *
cd klassiek Alban Berg Orchestral Works * * * *

cd klassiek

Alban Berg

Orchestral Works * * * *

Binnen de Tweede Weense School is het ongelijk verdeeld. Arnold Schönberg is als muzikale nieuwlichter nog steeds niet net zo geaccepteerd als de vergelijkbare avant-gardistische schilder Piet Mondriaan. Om het mini-oeuvre van Anton Webern maakt niemand zich druk. Alban Berg is echter geliefd: de opera’s Wozzeck en Lulu behoren tot de beste van de 20ste eeuw. Zijn Vioolconcert is een hoogtepunt in het vioolrepertoire.

Die uitzonderingspositie van Alban Berg blijkt uit de presentatie van een dubbel-cd van het Gothenburg Symphony Orchestra o.l.v. Mario Venzago.

Voorop staat de ‘Gloriette’ achter het Weense Schönbrunn-paleis: conventioneler kan Berg niet lijken. De opening is de inmiddels klassieke orkestratie van de Eerste pianosonate van Theo Verbey, Isabelle van Keulen geeft een prachtige uitvoering van het Vioolconcert . Verder klinkt de aria Der Wein in het Duits en het Frans, voorafgaande aan Bergs transcriptie van Wein, Weib und Gesang.

    • Kasper Jansen