Dader aanslag op de koningin overleden Programma 4 en 5 mei is nu onzeker geworden

In de Grote Kerk in Apeldoorn werd vanmorgen al vroeg het condoleanceregister getekend. Foto Merlin Daleman Nederland, Apeldoorn, 01-05-09 Een spontane uiting van emotie in schrift in de grote kerk. © Foto Merlin Daleman kaars aansteken
In de Grote Kerk in Apeldoorn werd vanmorgen al vroeg het condoleanceregister getekend. Foto Merlin Daleman Nederland, Apeldoorn, 01-05-09 Een spontane uiting van emotie in schrift in de grote kerk. © Foto Merlin Daleman kaars aansteken Daleman, Merlin

De 38-jarige Karst T. uit Huissen die gisteren in Apeldoorn met zijn auto een aanslag pleegde op de koninklijke familie is afgelopen nacht om 02.58 uur in het Deventer Ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft het Landelijk Parket vanochtend gemeld.

Het aantal doden is daarmee op zes gekomen. Tijdens een persconferentie gisteravond in hotel De Keizerskroon in Apeldoorn bleek al dat T. in kritieke toestand verkeerde. Hij heeft geen nadere verklaring over zijn daad meer kunnen afleggen.

Het overlijden van T. betekent het einde van het strafrechtelijke onderzoek tegen hem. Het onderzoek naar de toedracht van de aanslag gaat wel door. Gisteren heeft de Nationale Recherche 250 mensen op de zaak gezet. Er wordt onderzocht of er anderen bij betrokken waren, al zijn daar volgens het Landelijk Parket geen aanwijzingen voor. Ook zijn bij de huiszoekingen, in Velp en Huissen, geen wapens of explosieven gevonden. Hoofdofficier Ludo Goossens zei gisteren dat er geen „terreurlink” was. De aanslag lijkt de daad van een „individuele gek”. De man was niet bekend bij de politie, justitie of de inlichtingendienst AIVD. En, zei de hoofdofficier, ook niet bij de geestelijke gezondheidszorg.

Karst T. reed gistermiddag om tien voor 12 tijdens de koninginnedagviering in Apeldoorn door twee afzettingen heen, dwars door de mensenmenigte richting de open bus waarin de koninklijke familie werd vervoerd. De auto, een zwarte Suzuki Swift, raakte de bus niet en kwam tot stilstand tegen het monument ‘De Naald’ op de kruising Loolaan/Jachtlaan.

Direct daarna werd T. uit zijn auto gezaagd en aangehouden. Volgens de politie was hij op dat moment nog aanspreekbaar en heeft hij verklaard dat zijn daad gericht was tegen de koninklijke familie. Onderweg maakte T. zeventien slachtoffers, de twaalf overlevenden liggen in zes ziekenhuizen in de omgeving. Ze zijn afkomstig uit alle delen van Nederland. Vier van hen, onder wie een lid van de Koninklijke Marechaussee, zijn er ernstig aan toe.

De Nationale Recherche onderzoekt de plaats waar T. met hoge snelheid een stopteken van de politie negeerde en waar hij even later dwars door de dranghekken op het publiek inreed. Ook de plaats waar de auto tot stilstand kwam, ‘De Naald’, en T.’s woonhuis in Huissen, zijn aangemerkt als plaats delict. De Explosieven Opruimingsdienst en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zijn betrokken bij het onderzoek naar het wrak van de Suzuki.

Uri Rosenthal van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement zegt dat evenementen als Koninginnedag niet te beveiligen zijn tegen dit soort acties.

Vervolg Aanslag: pagina 3

Programma 4 en 5 mei is nu onzeker geworden

Vervolg Aanslag van pagina 1

Kees Sietsma, voormalig commissaris van politie in Amsterdam en beveiligingsexpert, zegt dat „we die mate van beveiliging ook niet moeten willen”. Dan zouden er bij wijze van spreken tanks moeten worden ingezet.”

Koningin Beatrix en haar familie hebben gisteren „hevig geschokt en ontdaan” doorgebracht, volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Kort nadat de vorstin een verklaring had voorgelezen op televisie, zijn de familieleden ieder hun eigen weg gegaan.

Mogelijk gaan leden van de koninklijke familie een dezer dagen op bezoek bij gewonden die in ziekenhuizen liggen of bij nabestaanden van slachtoffers. De campagne voor de Europese Verkiezingen is opgeschort. Dat hebben de partijen met elkaar afgesproken. Zo zou dat SP vandaag in Rotterdam het startschot geven voor haar campagne, maar dat is afgelast.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is in overleg over de aanwezigheid van leden van de koninklijke familie bij de nationale herdenking op 4 mei en de aansluitende viering van Bevrijdingsdag op 5 mei. Het voorgenomen programma is onder druk komen te staan door de aanslag op de familie gisteren in Apeldoorn.

Dat heeft een woordvoerster van het comité vandaag gezegd. Naar verwachting zal snel bekend zijn of en waar de koningin en haar familieleden zullen verschijnen.

Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en prinses Máxima wonen gewoonlijk de herdenking op de Dam in Amsterdam bij. Op 5 mei bezoekt Pieter van Vollenhoven het jaarlijkse defilé van oudstrijders in Wageningen. De koningin is voornemens ’s avonds de afsluiting van Bevrijdingsdag in Amsterdam bij te wonen.

Pagina 3:

Toespraak koningin Beatrix

Profiel Karst T.

Aanpak media

Toekomst Koninginnedag

Pagina 7

Commentaar