Cuba, Iran niet van zwarte lijst VS

Iran blijft „de meest actieve staatssponsor van terreur” ter wereld. Dit stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in haar gisteren uitgegeven, jaarlijkse terrorismerapport. De andere landen die, volgens de VS, terreur steunen zijn Cuba, Syrië en Soedan. Alle vier de landen stonden in voorgaande jaren ook op deze zwarte lijst.

Washington gaf de lijst gisteren vrij te midden van speculaties dat het een of meerdere landen van de lijst zou verwijderen, als diplomatieke geste. Vorig jaar verwijderde de regering-Bush bijvoorbeeld Noord-Korea van de lijst, en in 2006 deed ze dit met Libië. Tussen beide landen en de VS was er op dat moment sprake van toenadering. Met Iran streven de VS op dit moment „een zeer voorzichtige dialoog” na, zei minister van Buitenlandse Zaken Clinton vlak na haar aantreden. Het land blijft echter op de lijst staan: „Irans betrokkenheid bij het beramen en financieren van terreuraanvallen in het Midden-Oosten, Europa en Centraal-Azië heeft directe impact op internationale pogingen de vrede te bevorderen, bedreigt de economische stabiliteit in de Golfregio en ondermijnt de toename van democratie.”

Cuba, waartoe de regering-Obama ook toenadering zoekt, blijft een „schuilplaats voor terroristen”, stelt het rapport, omdat het zich op het eiland ‘terroristen’ van de Baskische ETA en de linkse Colombiaanse guerrillagroepen FARC en ELN zouden ophouden.

Iran en Cuba reageerden gisteren afwijzend. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mottaki, die in Cuba op bezoek was, zei: „De VS, met wat ze hebben gedaan in hun gevangenissen Abu Ghraib en op Guantánamo, hebben niet de autoriteit of de capaciteit om meningen te geven of beschuldigingen te uiten over andere landen.” Zijn Cubaanse collega Bruno Rodríguez zei: „Ik denk dat niemand die rapporten leest, omdat men weet dat de auteur [de VS] qua veel zaken die het bekritiseert zelf een internationale crimineel is.” (AP)