Chrysler vraagt bankroet aan

Autofabrikant Chrysler heeft een faillissement aangevraagd en wil daarna verder in handen van het Italiaanse Fiat, de autovakbond en de Amerikaanse en Canadese overheden. Dat heeft president Barack Obama gisteren aangekondigd. Het is voor het eerst sinds 1933 dat een Amerikaans autobedrijf beschermd door een uitstel van betalingen in afgeslankte vorm een doorstart probeert te maken. De faillissementsaanvraag is volgens Obama het gevolg van tekortschietend leiderschap en jarenlang vasthouden aan de productie van te grote en benzineverbruikende auto’s. Chrysler heeft 54.000 werknemers en dertig fabrieken en brengt ook de merken Dodge en Jeep op de markt. Nadat de Amerikaanse regering Chrysler maandenlang met miljarden aan noodkredieten op de been hield, liep gisteren de termijn af die het Witte Huis gesteld had om faillissement te voorkomen. Uiteindelijk stemden enkele schuldeisers niet in met het voorstel hun schulden in te ruilen voor kleinere bedragen in contanten. Dat was nodig om Chryslers schuldenlast te verminderen en op eigen kracht verder te gaan. (NRC)