Brown revancheert zich na eerdere nederlaag

Parlementariërs voor kiesdistricten uit Londen mogen voortaan geen kosten meer declareren voor een tweede woning. Lagerhuisleden moeten voor al hun declaraties bonnen overleggen. Bovendien moeten ze hun inkomen uit bijbanen precies opgeven. Daartoe is gisteren in het Britse Lagerhuis besloten.

De vergaande vrijheid die veel Lagerhuisleden, inclusief leden van de regering, zich permitteerden met hun declaraties was de laatste maanden uitgegroeid tot een bron van verlegenheid voor alle partijen.

Door de stemming over de omstreden hervorming van de declaratieregels te winnen heeft de Britse premier Gordon Brown zich gisteren enigszins gerevancheerd voor de nederlaag die hij woensdag in het Lagerhuis leed.

Een meerderheid, waaronder 27 leden van zijn eigen Labour Partij en de voltallige Conservatieve fractie, stemde toen verrassend voor een motie van de Liberaal-Democratische leider Nick Clegg om alle Gurkha-militairen die in Britse militaire dienst zijn geweest de mogelijkheid te bieden zich in Groot-Brittannië te vestigen.

De regering had zich om financiële redenen slechts bereid verklaard een deel van de Gurkha’s, al twee eeuwen een steunpilaar van de strijdkrachten, op te nemen. Browns nederlaag werd door velen uitgelegd als een teken dat zijn gezag binnen zijn eigen partij tanende is.

Tot dusverre hadden alleen Gurkha’s die na 1997 hadden gediend het vestigingsrecht. Duizenden oudere Gurkha’s genoten dat privilege niet. Clegg noemde het „beschamend” dat mensen die hun leven hadden gewaagd voor de Britten zich niet in het land mochten vestigen. In totaal gaat het om 36.000 voormalige Gurkha-militairen, die nu nog veelal in Nepal verblijven. De afgelopen decennia hebben de Gurkha’s onder meer deelgenomen aan operaties in de Falkland-oorlog, in Irak en Afghanistan.

Aan de Britse missie in Zuid-Irak kwam gisteren formeel een einde, zes jaar nadat de Britten het land samen met de Amerikanen waren binnengevallen. De Amerikanen nemen de al sterk gereduceerde taken van de Britten over. Zij markeerden hun vertrek met een ceremonie ter nagedachtenis aan hun 179 gevallen collega’s.