boekberichten

Vier boeken van Martin Bril op de bestsellerslijst

Er is veel belangstelling voor het werk van de vorige week overleden schrijver Martin Bril. Mijn leven als hond steeg naar de vijfde plaats in de Bestseller 60. Brils boek over Napoleon, De kleine keizer, dat een dag voor zijn dood werd bekroond met de Bob den Uyl Prijs staat elfde op de lijst, waarin ook De tomeloze Evelien (18) en Vader en dochters (58) staan. (AF)

Op naar de eerste lesbian laureate?

Volgende week donderdag maakt het Britse ministerie van Cultuur bekend wie Andrew Motion opvolgt als poet laureate, de Britse Dichter des Vaderlands. Wedkantoren wijzen gokgrage poëziekenners nu al de deur. Iedereen wil inzetten op de Schotse dichteres Carol Ann Duffy. Daardoor dreigt de literaire uitverkiezing voor de bookmakers op een financieel fiasco uit te lopen. Volgens het ministerie is er nog niets beslist. De relatie tussen Duffy en het instituut is toch al stormachtig. Tien jaar geleden leek zeker dat zij de gestorven Ted Hughes zou opvolgen. Dat ging waarschijnlijk niet door omdat besloten werd dat een homoseksuele moeder als hoogste dichter schadelijk zou zijn voor het imago van het land. Maar nu is haar dochter een tiener en is het uit met de Schotse dichteres Jackie Kaye, waardoor Duffy’s levenswandel wat minder in de gaten loopt, analyseerde The Guardian deze week. Dit jaar mochten burgers ook dichters voordragen, een voordeel voor de veel verkopende Duffy. (AF)

Beiroet nu hoofdstad van wereldboeken

Sinds dit weekend is de Libanese hoofdstad Beiroet officieel Wereldboekenstad. Ze neemt daarmee de fakkel over van Amsterdam, dat afgelopen jaar de titel voerde onder het motto Open boek, open geest?. Bij de inhuldiging werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de politieke protagonisten in Libanon op te roepen tot dialoog. (DL)

M.m.v. Arjen Fortuin en Dirk Leyman

Zie ook papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl