Architecten zien omzet fors dalen

Architectenbureaus worden hard getroffen door de recessie. Dat blijkt uit een onderzoek onder 648 bureaus dat binnenkort verschijnt in opdracht van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. Zij adviseert de regering over het architectuurbeleid.

Van de geënquêteerden heeft 65 procent last van een dalende omzet. Bij deze bureaus daalde de omzet gemiddeld met 38 procent.

Vooral bureaus die afhankelijk zijn van ontwerpen voor nieuwbouwwoningen en kantoorpanden hebben het moeilijk. 75 procent van de architecten die projectontwikkelaars als opdrachtgever hebben, melden een daling van nieuwe orders. Bij architecten met andere opdrachtgevers, zoals de overheid, corporaties en particulieren, heeft 63 procent last van dalende orders.

Als gevolg van de crisis vallen er bij circa 35 procent van de architectenbureaus die meededen aan het onderzoek ontslagen. De gemiddelde daling van het personeelsbestand bedroeg 38 procent. In maart stelde Jeroen van Schooten, voorzitter van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), dat van de 15.000 architecten die voor de crisis in de sector werken er nog 10.000 over zijn.

Rijksbouwmeester Van der Pol wil voorkomen dat een generatie architecten voor de sector verloren gaat. Daarom wil ze dat ontslagen architecten met behoud van uitkering aan de slag gaan in een denktank die moet brainstormen over ruimtelijk ordeningbeleid, zoals hoe om te gaan met bevolkingskrimp en ongebreidelde uitbreiding van gemeentes. Het is geen werkgelegenheidsproject. „Gezien de omvang van de ontslagen is dat onmogelijk. Het is vooral een manier om talentvolle architecten voor het vak te behouden.”

Architecten: pagina 12

    • Melle Garschagen