Agenten gewond bij rellen Berlijn

In delen van Berlijn heerste vanmorgen een gespannen sfeer in verband met de 1 meiviering vandaag. Gisteravond en vannacht was het al onrustig in de Berlijnse wijk Friedrichshain en in sommige delen van Hamburg. In Berlijn raakten vannacht 29 agenten gewond en werden een vijftigtal demonstranten gearresteerd. Afgelopen dagen was gewaarschuwd voor mogelijke gewelddadigheden op de Dag van de Arbeid, in met name de Duitse hoofdstad. Extreemlinks gaf zelfs een soort ‘oorlogsverklaring’ uit.

Vanmorgen roerde vooral rechts-radicaal zich. In de Oost-Berlijnse wijk Köpenick kwamen de Duitse rechts-extremistische NPD bijeen. De bijeenkomst trok een veelvoud van linkse tegendemonstranten aan.

Extreemlinks en rechtsradicaal ontmoetten elkaar in Karlshorst, even voor Köpenick. Om elf uur vanmorgen was daar nog te weinig politie om de twee groepen extremen uit elkaar te houden. Een groepje neonazi’s, met kaalgeschoren hoofden en zwarte zonnebrillen, sloeg in op enkele jongeren met rastahaar. Over en weer vielen daarna harde klappen. Toen de politie kwam werd het rustiger.

In heel Berlijn zijn vandaag tal van demonstraties gehouden. De meeste verliepen ordelijk, maar de politie – met 5.000 man op de been – hield rekening met ongeregeldheden tijdens de ‘revolutionaire 1 meidemonstratie’ die vanavond in de licht ontvlambare wijk Kreuzberg zou worden gehouden.