Ramzi enige kampioen onder betrapten

Atleet Rashid Ramzi uit Bahrein was vorig jaar de meest succesvolle sporter op de Olympische Spelen die alsnog op doping is betrapt tijdens ’s werelds grootste sportevenement. Hij won vorig jaar in Peking goud op de 1.500 meter.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had dinsdag naar buiten gebracht dat zes sporters alsnog waren betrapt op het gebruik van verboden middelen, nadat 948 stalen opnieuw waren gecontroleerd op sporen van – vooral – cera, dat destijds nog niet aantoonbaar was. Eerder werd bekend dat wielrenners Davide Rebellin en Stefan Schumacher betrapt waren op dat middel. De Italiaan Rebellin won zilver bij de wegrace, Schumacher zit momenteel een schorsing van twee jaar uit omdat hij al eerder was betrapt op het gebruik van cera tijdens de Tour de France.

Ramzi heeft – net als Rebellin – een contra-expertise aangevraagd. De 28-jarige in Marokko geboren atleet zal bij die hertest zelf aanwezig zijn. In Peking bleef hij de Keniaan Asbel Kiprop, de enige die in de buurt kon blijven, en de Nieuw-Zeelander Nicholas Willis voor. Die mogen nu hopen op ‘olympische promotie’.

Ramzi groeide op in Safi, het dorp dat superatleten als Khalid Boulami (olympische medaille 5.000 meter) en Brahim Boulami (wereldrecordhouder 3.000 steeple) voortbracht. In 2002 kreeg hij het staatsburgerschap van Bahrein, maar hij traint meestal nog op hoogte in Marokko. In 2004 vestigde Ramzi internationaal de aandacht op zich door de schier ongenaakbare Hicham el Guerrouj te verslaan en liefst negen seconden van zijn persoonlijk record af te halen.

Later op de dag werden gisteren ook de namen bekend van minder aansprekende sporters: de Griekse atlete Athanasia Tsoumeleka, de Kroatische atlete Vanja Perisic en de Dominicaanse gewichthefster Yudelquis Maridalin Contreras. Tsoumeleka en Perisic worden er ook van verdacht met behulp van cera hun duurvermogen te hebben vergroot. De eerste verdedigde in Peking de olympische titel op de 20 kilometer snelwandelen, maar werd slechts negende. In januari werd bekend dat ze vlak voor de Spelen ook al was betrapt bij een dopingcontrole, en vervolgens beëindigde ze haar carrière. Perisic werd in de Chinese hoofdstad in de eerste ronde van de 800 meter roemloos uitgeschakeld. Contreras werd bij het gewichtheffen vijfde in de klasse tot 53 kilo.