Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Ongeloof voor Het Loo

auto_koninginnedag_221263d.jpgEen aanslag? Een onwel geworden bestuurder? Was de open koninklijke bus doelwit? Het is nog onduidelijk. Wat leek op een perfecte, zonnige Koninginnedag, veranderde in een paar seconden in een drama. Het zwarte autootje dat door alle afzettingen reed en omstanders schepte totdat het met een klap tot stilstand kwam tegen de Naald voor Paleis Het Loo, zal voortleven in de vaderlandse geschiedenis.

Als het maar geen allochtoon is. Als het maar geen republikein is. Het zijn dingen die door je hoofd schieten - de reacties daarop zouden naar kunnen worden. Inmiddels is door de hoofdofficier van justitie meegedeeld dat het ”een bewuste actie” van een autochtone man van 38 is. Zonder terroristisch motief, voorlopig zonder aanwijzing dat hij met anderen samenwerkte.

Er zijn voor zo ver nu bekend zes dodelijke slachtoffers en twaalf gewonden. Ook de dader is is dood. Ongeloof. Hoe kan zoiets? Tegelijk: het gekste van dit soort schokkende gebeurtenissen is dat ze zo gewoon zijn. Ze gebeuren. Daarna niets. Veel professionals reageren koelbloedig. Voor duizenden en nog eens duizenden gaat een vrolijke dag op in teleurstelling.

Die politieagent te fiets die het gevaar zag aankomen en nog net kon versnellen en daarmee het leven redden blijft op het netvlies. Al die ambulancewerkers en politiemensen die doen waar ze voor zijn opgeleid, het beeld verzoent je met de grote aantallen die vaak voor niks aanwezig lijken te zijn. Maar je hoopt in de volgende adem dat zo’n gebeurtenis geen aanleiding geeft tot weer meer veiligheidsmaatregelen en volgsystemen.

Op dit soort momenten kan Nederland zichzelf zien als beheerst en rationeel. Hopelijk geeft die aanblik meer gemeenschappelijkheid en zelfvertrouwen dan een Nijntje-Grondwet of een integratiecursus. Er stonden zo te zien niet veel nieuwe Nederlanders daar in Apeldoorn. Ik hoop dat zij het vandaag wel zien en mee boos en bezorgd zijn.

Sommige lezers zijn verontwaardigd dat ik nieuwe Nederlanders er bij haal. Vooruitdenken over wat kan blijft speculatief. Zwijgen is altijd het veiligste. Valt hen niet op dat alle beelden uit Apeldoorn overwegend wit zijn? Vinden zij dat niet een teken van iets dat nog niet helemaal klopt? Maar geen misverstand: mijn opluchting is groot dat het er voorlopig uitziet als een individuele actie van een willekeurige autochtone eenling. Relatieve opluchting, want het drama wordt er niet minder om.

P.S. Het is een misverstand dat het bovenstaande een ‘column’ is. Een column is een (idealiter) samenhangende, eenmalige redenering in een krant. Dit is een weblog. Daarin staan gedachten, gebaseerd op feiten die zich blijven ontwikkelen. In een nieuwsdrama zoals dat van vandaag ligt het voor de hand dat de feiten en daarop berustende gedachten worden aangevuld of aangepast. Dat zijn geen excuusparagrafen, zoals een lezer veronderstelt.

P.S.2 Achterhaalde gedachten? Lees deze column in Trouw van 5 mei.

NB. Wie wil reageren is welkom, mits met voornaam/-letters en achternaam.