Brussel: bonussen flink beperken

Brussel. De Europese Commissie wil paal en perk stellen aan bonussen en andere extra beloningen bij banken en beursgenoteerde bedrijven. Die zouden veel meer moeten worden gekoppeld aan de geleverde prestaties. Dit staat in een aanbeveling die eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) gisteren heeft gepresenteerd. McCreevy wil dat bedrijven de bonussen deels niet uitbetalen, als de resultaten tegenvallen. Ook zouden de bedragen teruggevorderd moeten worden, als de prestaties te mooi voorgesteld blijken te zijn. De maatregelen hebben geen bindend karakter. Als het aan PvdA-Europarlementariër Ieke van den Burg ligt, krijgen ze dat wel. Als de regels niet overal even streng worden toegepast, werken ze niet, betoogt Van den Burg. Zij is wel blij dat de Europese Commissie ”eindelijk door de bocht is” en met voorstellen komt.