4 redenen om tv te kijken

The Sex Pistols: Never mind the bollocks God save the Queen
The Sex Pistols: Never mind the bollocks God save the Queen

1 Koninginnedag 2009

Verslag

Ned.1, 09.45-13.45u.

Na de felicitaties van premier Balkenende volgt een live verslag van het bezoek van koningin Beatrix en de koninklijke familie aan Apeldoorn. Astrid Kersseboom presenteert de uitzending. Voor wie genoeg heeft aan een samenvatting van drie kwartier: om 19.15 uur, op dezelfde zender.

2 film

Clueless

Net 5, 20.30-22.30u.

De tienerkomedie Clueless maakte van actrice Alicia Silverstone een filmster. De aanstekelijke satire op de materialistische tienercultuur en de opgeblazen pretenties van nieuwe rijken werd gebaseerd op Jane Austens Emma. Cher (Silverstone) is, net als haar leeftijdsgenoten, bezig met uiterlijk, uitgaan en banksaldi. Gelukkig heeft ze een hart van goud en leert ze tijdens de film haar egoïsme om te zetten in altruïsme. Regisseur Amy Heckerling houdt de vaart er in en filmt alles in oogverblindende zuurstokkleuren. (Amy Heckerling, 1996)

3 documentaire

Als de bel gaat...! Leven in de schaduw van de kroon

Ned.2, 20.50-21.25u.

Documentaire over het leven van de secretaresse van prinses Wilhelmina, Sophie Booy barones van Randwijck. Over haar leven heeft zij nooit veel gesproken. Maar in deze documentaire vertelt Sophie Booy over haar werk voor het koningshuis. Het vergde loyaliteit en zwijgzaamheid. Dat was niet altijd gemakkelijk en het heeft een stempel op haar verdere leven gedrukt.

4 Documentaireserie

Classic albums. The Sex Pistols: Never mind the bollocks

Canvas, 23.50-00.45u.

Documentaireserie over platen die worden beschouwd als mijlpalen in de popgeschiedenis. Vandaag wordt in Classic albums ingegaan op Never mind the bollocks, met de hit ‘God Save The Queen’. In 1977 zorgde de punkband The Sex Pistols met die elpee voor een bom in het zelfgenoegzame wereldje dat de popmuziek na de rumoerige jaren zestig was geworden.

De volledige programmagegevens zijn te vinden op pagina 24