Test: Flip Mino HD, filmen zonder poespas

De Flip is een eenvoudige camera waarmee iedereen binnen 30 seconden een filmpje kan maken. Een rode knop om de opname te starten, dat is alles. Het moeilijkste is het vinden van de aan- en uit knop (boven, aan de rechterkant). Een paar testpersonen kregen de Flip Mino HD voor het eerst in handen en

Flip Mino HD

Flip Mino HDFlip Mino HD

De Flip is een eenvoudige camera waarmee iedereen binnen 30 seconden een filmpje kan maken. Een rode knop om de opname te starten, dat is alles. Het moeilijkste is het vinden van de aan- en uit knop (boven, aan de rechterkant). Een paar testpersonen kregen de Flip Mino HD voor het eerst in handen en iedereen zat binnen de kortste keren te filmen.  Dat is bij een gemiddelde dv-camera wel anders.
Deze minimalistische gadget werd vorig jaar al goed verkocht in de Verenigde Staten. Zo goed dat Flip-producent Pure Digital inmiddels is overgenomen door netwerkbedrijf Cisco. De laatste maanden was de eerste Flip-versie al mondjesmaat in Nederland verkrijgbaar, maar deze high definition versie, met 4 GB geheugen goed voor 60 minuten film, wordt nu officieel geïntroduceerd.
De Flip Mino HD filmt in high definition, maar gelieve dat begrip met een korreltje zout te nemen. Het beeld bevat 1280 x 720 pixels (mp4-bestand met AVC-codec, ruim 10 mbit per seconde), maar een optische zoom ontbreekt en het mini-lensje laat maar weinig licht door. Filmen in schemerige omgevingen valt niet mee. De kleuren en de mate van groothoek vallen overigens niet tegen, maar bij snelle bewegingen mis je de correctietrucs die veel duurdere camera’s wel hebben. Het mono microfoontje doet z’n werk en legt voornamelijk het gesnuif en gehijg van de filmer vast (het Hebben-team was verkouden tijdens de test).  Nog een nadeel: het 1,5 inch lcd-scherm is te klein om opnames goed op te kunnen beoordelen.

Flip screenshot

Flip screenshot met poespasFlip screenshot met poespas

Kortom, met de Flip Mino HD ga je geen speelfilm of documentaire schieten.  En dat is ook niet de bedoeling. Voor 260 euro (psst: in de VS maar 230 dollar) heb je een camera waaraan niets stuk kan, die iedereen kan bedienen en die in no-time een paar minuten video op YouTube kwakt. De Flip prik je met z’n ingebouwde usb-stekker aan een computer en daar verschijnt ie als harde schijf. Slepen, kopiëren en uploaden maar.  De kwaliteit is altijd nog vele malen beter dan wat een mobiele telefoon aan bewegend beeld vastlegt.

Handig: de Flip laadt zich via usb op. Een aparte lader zit er dus niet bij. Wel meegeleverd is de software om je filmpjes snel te kunnen delen via internet, zowel voor Windows als voor Mac.