Kitscherige hiphop met saaie zang

cd hiphop Flo Rida – R.O.O.T.S.(Poe Boy/Atlantic)
cd hiphop Flo Rida – R.O.O.T.S.(Poe Boy/Atlantic)

cd hiphop * *

Flo Rida – R.O.O.T.S.(Poe Boy/Atlantic)

Nemen we verkoopcijfers als uitgangspunt, dan is Flo Rida de belangrijkste hiphopartiest van dit moment. Ga maar na: hij debuteerde begin 2008 met zijn vrolijk poppy clubsingle Low en vestigde meteen een digitaal verkooprecord met 467.000 verkochte downloads in iets meer dan een week. En nadat eerder dit jaar hiphopzwaargewichten Dr. Dre, Eminem én 50 Cent met hun Crack A Bottle een record vestigden met 418.000 verkochte downloads in zeven dagen, vermorzelde Flo Rida dat record een week later, met 636.000 downloads van de eerste single van dit tweede album, R.O.O.T.S.

Flo Rida (uit, jawel, Florida) houdt van stripdanseressen. Van geld dat hij tegen stripdanseressen aan kan gooien. En, en dat helpt natuurlijk, van makkelijke meezingrefreintjes. Neem het opgepimpte deuntje van fout-haar-band Dead Or Alive, You spin me round (Like A Record) uit 1985, in synthesizerpophit Right Round. Of het refrein van Blue (Da Ba Dee) van Eiffel 65. ‘I’m blue, da ba dee, da ba da…’ Ja, die ja.

Er staat één aardige toekomstige hit op deze plaat, het door een dikke digitale riff, ex-Blink 182-drummer Travis Barker en een door de computer gehaalde Nelly Furtado aangedreven Jump. Verder is Flo Rida vooral een parodie op de huidige populaire hiphop, met een snelle, springerige rapstijl die door anderen véél eerder véél beter is gedaan, saaie r&b-zang, Auto-Tune, kitscherige synthesizermuzak en obligate teksten die niet eens hinten naar een originele invalshoek.

Saul van Stapele