Chaos bij treffen beleggers Fortis

De aandeelhoudersvergadering van Fortis in Gent is vanmorgen korte tijd stilgelegd omdat aandeelhouders met schoenen, propjes papier, bekers en prospectussen naar Fortis-bestuurders gooiden en om hun aftreden riepen.

De circa 3.300 aanwezige aandeelhouders drongen naar de rand van het podium waarop president-commissaris Jozef de Mey de vergadering leidde. Zij waren daartoe opgeroepen door de advocaat Mischaël Modrikamen, die gisteravond in een kort geding probeerde te verhinderen dat de Fortis Holding zelf het stemrecht zou uitoefenen over 170 miljoen aandelen (7 procent van het aandelenkapitaal). Een deel daarvan is volgens Modrikamen in het bezit van hedgefondsen, zoals het op de Kaaimaneilanden gevestigde Eton dat 3 procent van Fortis bezit en naast de Chinese verzekeraar Ping An één van de grootste aandeelhouders is. „Fortis is verplicht daarover een transparantieverklaring af te geven, en dat is niet gebeurd”, zei hij.

De Belgische rechter verklaarde het verzoek van Modrikamen, die ijvert voor een verzelfstandigde holding, vanmorgen niet ontvankelijk. Dat leidde tot veel beroering op de vergadering. De advocaat, die een groep kleine beleggers vertegenwoordigt die circa 0,6 procent van de aandelen bezitten, riep daarbij bestuursvoorzitter Karel de Boeck en president-commissaris Jozef de Mey op om ontslag te nemen. Hierop volgde luid applaus uit de zaal.

Vanmiddag zou op de aandeelhoudersvergadering in Gent gestemd worden over de verkoop van Fortis Bank België aan de Franse bank BNP Paribas. Die verkoop wordt gesteund door de Belgische staat, nadat een eerdere versie van dit akkoord door de aandeelhouders in februari nipt werd afgekeurd. Behalve de Belgische aandeelhouders, vandaag in Gent, spreken morgen ook de Nederlandse aandeelhouders in Utrecht zich opnieuw uit over de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas.

Lees de uitslag van de stemming op nrc.nl