Alsnog kei uit hel voor Jan Janssen

Jan Janssen krijgt 42 jaar na zijn overwinning in de wielerklassieker Parijs-Roubaix alsnog de karakteristieke winnaarstrofee, in de vorm van een kassei. De enorme steen wordt sinds de editie van 1977 uitgereikt aan de winnaar.

De Vlaamse wielrijdersbond en ‘Les amis du Paris-Roubaix’ gaan elk jaar een kassei uitreiken aan een ‘vergeten winnaar’ van de jaren daarvoor. Bekende winnaars als de Belgen Eddy Merckx en Walter Godefroot hebben nog geen kassei als aandenken in hun bezit. De Vlaamse wielrijdersbond wil daarom elk jaar op 1 mei een oud-winnaar eren door hem alsnog een steen te overhandigen. Jan Janssen, die ‘de Hel van het Noorden’ in 1967 won, krijgt als eerste die eer. De 68-jarige Nederlander ontvangt op de wielerbaan van Roubaix de karakteristieke steen. Peter Post is de enige andere Nederlander wiens zege niet met een kei werd beloond. Hij was in 1964 de eerste Nederlandse winnaar. (ANP)