Zilver voor judoka's Grol en Vuijsters bij EK

Judoka’s Grim Vuijsters en Henk Grol hebben gisteren een zilveren medaille behaald bij de Europese kampioenschappen in Tbilisi. Vuijsters verloor in de finale van de gewichtsklasse boven 100 kilogram van de Est Martin Padar. Grol (-100 kg) verloor als titelhouder van de Rus Tagir Khaiboelajev. De Nederlandse judo-equipe behaalde in totaal vijf medailles bij de EK. Dex Elmont (-73 kg) won zaterdag zilver, Edith Bosch (-70 kg) en Kitty Bravik (-52 kg) behaalden brons.

Vuijsters (26) versloeg in de aanloop naar de finale de Georgiër Adam Okroasjvili, de Spanjaard Angel Parra en de Wit-Rus Ihar Makarau, olympisch kampioen van 2004. Meteen na de medailleceremonie blikte hij vooruit naar de wereldkampioenschappen van augustus in Rotterdam. „Ik wil nog deze week horen of ik eind augustus aan de WK mag deelnemen. Zolang ik geen zekerheid heb, sluit ik niet meer uit dat Dennis van der Geest weer wordt afgevaardigd.”

Vuijsters (26) onderhoudt een bekoelde relatie met de Nederlandse judobond (JBN) sinds zijn concurrentiestrijd met Dennis van der Geest voor de Olympische Spelen in Peking. De voorzieningsrechter in Utrecht besliste uiteindelijk dat de judobond het recht had Van der Geest naar Peking af te vaardigen.

Eerder deze maand hoorde Vuijsters dat Van der Geest de training heeft hervat en in mei aan de wereldbekerwedstrijd in Tunis wil deelnemen. „Het kan niet toevallig zijn dat ze zoiets net voor de EK naar buiten brengen”, zei Vuijsters. „Maar gelukkig heb ik me niet gek laten maken en beleef ik hier het mooiste succes uit mijn loopbaan.”

Grol stond in Tbilisi na de nederlaag tegen Khaiboelajev chagrijnig op het podium, net als in augustus bij de Olympische Spelen, toen hij genoegen moest nemen met brons. De Nederlander verloor gisteren in de verlenging van de Rus. „Ik vond het een discutabele beslissing van de scheidsrechter”, zei Grol. „Volgens mij was het geen score van hem, al zag het er wel spectaculair uit. Maar ik heb deze nederlaag aan mezelf te wijten. Ik heb gefaald.”

Grol was het toernooi in Tbilisi begonnen met zeges op de Litouwer Egidius Zilinskas, de Hongaar Daniel Hadfi en de Roemeen Daniel Brata. Khaiboelajev bleek zich in de finale echter wel te hebben gewapend tegen de aanvallende stijl van Grol. „Maar dat kwam ook omdat ik het niet goed heb gedaan. Ik had hem af moeten matten. Ik ben namelijk conditioneel veel sterker. Waarom ik dat niet heb gedaan? Ik weet het niet. Maar ik baal in elk geval als een stekker. Weer was ik hier waarschijnlijk de beste en opnieuw heb ik geen goud.” (ANP)