Veel arrestaties in A"dam na gerichte actie door politie

De Amsterdamse politie heeft bij een grote controleactie de afgelopen dagen 134 mensen aangehouden en tientallen voertuigen in beslag genomen. Tijdens de actieweek, die donderdag begon, maakt de politie gebruik van een gerichte zoekmethode waardoor minder burgers overlast ervaren.

Met de ‘Lord of the Ring’-actieweek tegen straatroof, vernieling en inbraak hoopt de politie op een rustiger verloop van Koninginnedag. De politie heeft duizend agenten ingezet.

Ongeveer de helft van de arrestanten werd gezocht voor misdrijven en openstaande boetes. De Belastingdienst heeft tot nu toe 7.000 euro ontvangen.

De controles zijn in vergelijking met voorgaande jaren minder willekeurig. Door analyse van informatie uit databestanden weten agenten waar de kans op het pakken van zakkenrollers, inbrekers en andere criminelen het grootst is. Ook heeft de ‘informatiegestuurde’ politie een beter idee wíé ze moet hebben.

Door de nieuwe methode wordt duidelijk waar en op welke tijdstippen met de meeste kans op succes kan worden gecontroleerd. „Zo weten we bijvoorbeeld dat geweld met een wapen op zaterdagavond in het uitgaansgebied vaak voorkomt”, zegt een woordvoerder van de politie Amsterdam. „Dus gaan we daar fouilleren. In Zuidoost, waar veel scooters gestolen worden, weten we dat in de middag de meeste scooters op straat zijn.”

Daarnaast zet de politie een ander hulpmiddel in: de zogenoemde catch-ken. Bij verkeerscontroles wordt het apparaat gebruikt om kentekens van passerende voertuigen na te trekken. Zo weet de politie meteen of het voertuig staat geregistreerd als gestolen of vermist, of het verzekerd is en of de eigenaar wordt gezocht.

Bij een controle op de Mauritskade zaterdagmiddag bleek een 30-jarige automobilist niet alleen 27 geldboetes te hebben openstaan. „Hij werd ook gezocht voor mogelijke betrokkenheid bij een schietpartij in Amsterdam Zuidoost in 2007”, zegt de woordvoerder. Ook werd in Zuidoost ’s nachts op de Karspeldreef een geladen vuurwapen in een auto gevonden. Omdat onduidelijk bleef van wie het wapen was, werden alle inzittenden gearresteerd.