Stemwijzer voor Europees parlement gelanceerd

Lijsttrekkers Sophie in ’t Veld (D66), Wim van de Camp (CDA) en Barry Madlener (PVV) maken zich op voor het invullen van de ‘Europese’ stemwijzer. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 23.4.2009 Start website stemwijzer Europese Verkiezingen, vlnr. de lijsttrekkers in 't Veld - D66, Camp - CDA, Madlener - PVV. © foto Roel Rozenburg
Lijsttrekkers Sophie in ’t Veld (D66), Wim van de Camp (CDA) en Barry Madlener (PVV) maken zich op voor het invullen van de ‘Europese’ stemwijzer. Foto Roel Rozenburg Den Haag : 23.4.2009 Start website stemwijzer Europese Verkiezingen, vlnr. de lijsttrekkers in 't Veld - D66, Camp - CDA, Madlener - PVV. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Het was een hele geruststelling voor de lijsttrekkers bij de komende Europese verkiezingen. Na het invullen van de stemwijzer bleken zij vanmorgen allemaal bij hun eigen partij uit te komen.

De zeer populaire stemwijzer is in verband met de verkiezingen van 4 juni aanstaande opnieuw gelanceerd. Aan de hand van dertig stellingen over politieke onderwerpen vertelt de stemwijzer bij welke partij de mening van de invuller het best aansluit.

De stemwijzer is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 werd de stemwijzer 4,7 miljoen keer geraadpleegd. De kieshulp wordt inmiddels ook toegepast in Duitsland, Groot-Brittannië,Frankrijk, Zwitserland en Bulgarije.

Gebruikers van de Europese stemwijzer kunnen de uitkomst enigszins sturen door vooraf te zeggen aan welke onderwerpen zij meer of minder gewicht toekennen. Nieuw is dat al bij de in te vullen stellingen zelf de standpunten van de diverse partijen zijn weergegeven. De kwesties die in de Europese stemwijzer worden voorgelegd, gaan onder meer over de rol van de Europese Centrale Bank, het al dan niet benoemen van een Europese minister voor Buitenlandse Zaken en de vraag of Turkije lid moet worden van de Europese Unie.

Het CDA, de partij in Nederland met de grootste vertegenwoordiging in het Europees Parlement, gaat ervan uit dat de helft van de stemgerechtigden gaat stemmen bij de komende verkiezingen. Dit zei CDA-campagneleider Michael Sijbom vanmorgen bij de presentatie van de verkiezingsactiviteiten van zijn partij. Vijf jaar geleden was de opkomst 39,1 procent.

Op basis van ervaringen uit de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen wil de partij veel via nieuwe media als internet en twitter communiceren. Maar ook klassieke middelen worden niet geschuwd. Zo zal de laatste weken voor de verkiezingen een luchtballon met een immens portret van premier Balkenende over het land trekken. In de mand onder de ballon zal zich zo nu en dan lijsttrekker Wim van de Camp bevinden.

Benader de stemwijzer via nrc.nl/ep2009