Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Investeerder Cyrte koopt Bol.com

De Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte, dat onder meer een deel van het vermogen van John de Mol beheert, koopt webwinkel Bol.com. Dat hebben beide partijen vanmiddag bekendgemaakt.

Bol.com verkoopt cd’s, dvd’s en boeken en sinds kort ook consumentenelektronica. Terwijl de traditionele verkoopkanalen worstelen met tegenvallende omzetten in verband met de crisis, blijven online winkels voldoende kopers trekken om jaarlijks met tientallen procenten te blijven groeien. Zo groeide de omzet van Bol.com in het afgelopen jaar met 30 procent tot 224 miljoen euro. De website heeft 80 miljoen bezoekers op jaarbasis en telt 2 miljoen klanten.

Bol.com was in handen van twee Duitse investeerders, Holtbrinck Networks en Weltbild. Tot 2003 was de webwinkel eigendom van Bertelsmann. In het verleden bestond Bol.com nog uit webwinkels in verschillende landen. Alleen de Nederlandse tak kon tot een succesvol product uitgroeien. „Onze voorkeur ging dan ook sterk uit naar een Nederlandse eigenaar, met een lokaal netwerk”, zegt algemeen directeur Daniel Ropers.

Waar andere webwinkels, zoals bijvoorbeeld de online elektronicawinkels van Coolblue, groei nastreven in andere Europese landen, blijft Bol.com zich concentreren op het Nederlands taalgebied, aldus Ropers. „We kunnen hier nog zoveel aspecten verbeteren.”

De nieuwe eigenaar Cyrte is een investeringsmaatschappij die eigendom is van verzekeraar Delta Lloyd. Cyrte vertegenwoordigt een groep institutionele beleggers, onder wie John de Mol. De bedrijven waarin Cyrte investeert, houden zich bezig met telecom, media en technologie. Directeur Frank Botman wil niet zeggen hoeveel Cyrte voor Bol.com betaalt. De meeste aankopen van Cyrte komen niet boven de 500 miljoen uit.