Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Mens heeft toch een optimale rensnelheid

De meest efficiënte hardloopsnelheid voor vrouwen is gemiddeld 10,4 km/h. En voor mannen is dat gemiddeld 13,3 km/h. Ren je sneller of langzamer, dan verbruik je per km meer calorieën dan bij deze optimale snelheid. Dit hebben Amerikaans biologen ontdekt, met nauwkeurig onderzoek aan negen proefpersonen die op een loopband renden.

Voor viervoeters was zo’n optimale snelheid al aangetoond. Maar voor mensen werd tot nu gedacht dat een hogere snelheid altijd meer energie kostte. Dat is ook zo als het per minuut wordt bekeken: wie sneller loopt, gaat meer zweten – dat merkt iedere hardloper. Maar gemeten per afgelegde meter is er wel degelijk een optimale snelheid, schrijven twee Amerikaanse biologen in het zojuist verschenen aprilnummer van het Journal of Human Evolution.

Die optimale snelheid is voor een goed getrainde loper snel, maar te doen. Vrouwen lopen er de 10 km mee in 57 min, de halve marathon in 2.02 uur; mannen doen er dan respectievelijk 45 min en 1.35 uur over. Een man loopt de hele marathon dan in 3.10. Het verschil tussen mannen en vrouwen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het grotere gewicht en de langere benen van de mannen uit het onderzoek. Ieder individu had een eigen optimale snelheid.

Algemeen wordt aangenomen dat pas Homo erectus (vanaf 1,8 miljoen jaar geleden) goed kon rennen en dat hij dat vermogen gebruikte om achter beesten aan te rennen om ze zo uit te putten en ze na een aantal uur vrij gemakkelijk te doden waren. Dan is de optimale snelheid waarschijnlijk weer moeilijk vol te houden. Maar misschien wisselden de rennende jagers hardlopen en wandelen (veel efficiënter dan hardlopen) af. Zo doen de Bosjesmannen het ook nu nog, tenslotte. Tussen het rennen door moet de jager ook vaak sporen zoeken.