Zege nationalisten in Turks-Cyprus

De grote overwinning voor Turkse nationalisten in de Turks-Cyprische parlementsverkiezingen van gisteren heeft in het gebied vrees gewekt voor nadelige consequenties voor de lopende vredesbesprekingen met de Grieks-Cyprioten. De rechts-nationalistische Nationale Eenheidspartij (UBP) kreeg 44 procent van de stemmen, waarmee de partij volgens de nog onofficiële zetelverdeling 26 van de 50 parlementszetels krijgt. De UBP heeft nu 19 zetels.

De verkiezingen leverden een zware nederlaag op voor de regerende Republikeinse Turkse Partij (CTP), een belangrijke bondgenoot van Mehmet Ali Talat, president van de eenzijdig uitgeroepen Turkse Republiek Noord-Cyprus. De CTP kreeg 29 procent van de stemmen, waarmee zij 15 zetels zou krijgen, tegen nu 24. Ontevredenheid over de kwakkelende economie zou tot de verschuiving hebben geleid.

Talat voert, sinds vorig jaar het vredesproces nieuw leven werd ingeblazen, onderhandelingen met de (Grieks-)Cyprische president Dimitris Christófias over hereniging van het eiland op basis van een federale staat. Cyprus is verdeeld sinds de Turkse invasie van 1974 in antwoord op een pro-Griekse staatsgreep in Nicosia. De UBP bepleit een tweestatenoplossing voor Cyprus, wat de Grieken verwerpen.

Talats manoeuvreerruimte wordt beperkt door de overwinning van de UBP. UBP-leider Dervis Eroglu verklaarde gisteren dat de onderhandelingen zullen doorgaan. „We zullen onze standpunten naar voren brengen en die bespreken binnen het kader van Turkijes buitenlandse politiek jegens Cyprus.” In een vraaggesprek met de Turkse krant Zaman zei Eroglu dat „alles makkelijker zou zijn als algemeen zou worden geaccepteerd dat wij een natie zijn en een staat hebben”. Turks Cyprus wordt alleen door Turkije erkend.

Christófias erkende gisteren in reactie op de uitslag dat „we grotere problemen zullen hebben”. Talat waarschuwde de UBP dat een regering die probeert de besprekingen te torpederen ook het Turkse toetredingsproces tot de EU in gevaar brengt. De Grieks-Cyprioten zeggen toetreding te blokkeren zolang het eiland verdeeld blijft. Overigens stemde Grieks-Cyprus in een referendum in 2004 een VN-plan voor hereniging af, terwijl Turks-Cyprus het aanvaardde. (AP, Reuters, AFP)