Veldhuis zwemt wereldrecords in verschillende pakken

Marleen Veldhuis zwom gisteren twee wereldrecords in Amsterdam. Weer was er discussie over de pakken.

Na twee spetterende wereldrecords in het Amsterdamse Sloterparkbad had Marleen Veldhuis meer verdiend dan een opgelaaide discussie over de invloed van zwempakken op de prestaties in de wereldtop. Maar wie dacht dat ‘het gedoe’ van vorig jaar voorbij was, had het mis.

Veldhuis, al de hele week in bloedvorm, snelde gisteren tijdens de Swim Cup naar wereldrecords op de 50 meter vlinderslag (25,33) en op de 50 vrije slag (23,96), waarmee ze oude prestaties van grootheden als de Zweedse Therese Alshammar en de Australische Libby Trickett uit de boeken zwom.

Toch kon ook de 29-jarige Overijsselse begrip opbrengen voor de terugkerende ‘pakkendiscussie’ waarvan de zwemwereld maar niet verlost wil raken. Veldhuis had haar wereldrecords gisteren in twee verschillende pakken gezwommen: het vlinderrecord in het meest besproken pak van de Swim Cup, een Jaked-pak van Italiaanse makelij, waarvan wordt gezegd dat het zwemmers vooral helpt op de vlinderslag en de schoolslag. Het record op de 50 vrij zwom ze korte tijd later in de ‘vertrouwde’ LZR Racer van Speedo, dat de hele recordlawine een jaar geleden in gang had gezet.

„Er is een heel andere wereld ontstaan”, zei Veldhuis, die na de Olympische Spelen in Peking alle pakken testte waarin topzwemmers over de hele wereld waren gesignaleerd. „De eerste vraag na een wereldrecord is niet: hoe heeft ze dat gedaan, maar: in welk pak?”

Had de wereldzwembond FINA dan niet ingegrepen, nadat onder anderen de Nederlandse succescoach Jacco Verhaeren had opgeroepen tot regulering en afschaffing van alle prestatiebevorderende pakken? Ja, de FINA kwam onlangs met regels, maar er is tot op heden nog geen enkel pak verboden. „Die discussie blijft totdat de FINA duidelijkheid geeft”, zei Veldhuis nuchter. „Deze wedstrijden waren eerlijk, want iedereen mag die pakken aantrekken. Wij trainen allemaal 30 uur in de week, dus wil je ook de beste materialen hebben. Je hoeft niet roomser te zijn dan de paus.” Toch wilde haar coach Verhaeren nog onderstrepen dat hij tegen „alle pakken” in het zwemmen is. Hij acht de ontwikkeling van prestatiebevorderende pakken schadelijk voor de sport. „Maar wij doen ook aan topsport. Je kunt heel principieel een zwembroek aantrekken, maar dan doe je niet meer mee.”

Dat punt werd kort voor de opmerkelijke recordraces van Veldhuis voor nagenoeg lege tribunes gemaakt door Lennart Stekelenburg, die als eerste Nederlander de 100 school aflegde binnen de minuut: 59,50. Daarmee was hij ruim anderhalve seconde sneller dan daarvoor in de series. Zijn geheim: het Jaked-pak. In de series had hij nog het pak van zijn officiële sponsor Speedo gedragen, en dat maakte een wereld van verschil. De zwemmer wilde met zijn speciaal aangevraagde time-trial een statement maken tegen de aanhoudende ‘waanzin’ rond de zwempakken. Stekelenburg: „Het is concurrentievervalsing, maar als topzwemmer moet je meegaan.” Hij wilde aantonen dat „een objectieve selectie niet meer mogelijk is zolang iedereen in een ander pak kan zwemmen”.

De Swim Cup bood de Nederlandse zwemmers de laatste mogelijkheid zich te kwalificeren voor de WK in Rome, eind juli. Niet alle zwemmers hadden nu de beschikking over het Italiaanse pak, maar voor zo’n 350 euro was het ter plaatse verkrijgbaar bij de fabrikant.

Dat stak Stekelenburg en zijn coach Martin Truijens. Zij hadden liever gezien dat iedereen in hetzelfde pak had gezwommen, zodat geen discussie kon ontstaan over de vraag of de tijden waren toe te schrijven aan de zwemmer, of ook aan diens pak. Stekelenburg kon dan ook niet genieten van zijn nationale record. „Zo hard zwemmen voelt geweldig, maar voor mij heeft deze tijd absoluut geen waarde. Het gezeur over die pakken is pas klaar op het moment dat er heel duidelijke regels zijn.”

Verhaeren vindt dat zwemmers zelf verantwoordelijk zijn voor het pak dat ze dragen, zolang de FINA het niet verboden heeft. „De essentie is dat je alle pakken moet afschaffen om de sport eerlijk te maken”, zegt hij. „Maar dat gaat niet gebeuren. Je kunt één pak afschaffen, dan zijn anderen weer in het voordeel. Dat betekent dat een zwemmer tegenwoordig het beste pak moet hebben, en een wielrenner de beste fiets.” En de gekte rond de pakken houdt nog maanden aan, verzekert Verhaeren. „Straks begint het weer, bij de WK in Rome. Ik zie voor die tijd weinig veranderen, misschien wel niets.”

Nader bekeken: pagina 13