Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Swiebertje

Youp

Arme Aleid Wolfsen. Burgemeester van de stad Utrecht en dan moeten bellen met een huis-aan-huissufferdje om de hoofdredacteur te smeken een artikel over je omstreden declaraties niet te plaatsen. Aandoenlijke droefheid. De hoofdredacteur weigerde op zijn eis in te gaan. Toen is de burgemeester zijn baas bij de uitgeverij gaan bellen en heeft hij voor elkaar gekregen dat de hele oplage van 132.000 exemplaren is vernietigd. Er is een nieuwe krant zonder het voor hem nogal vervelende artikel gedrukt. Russischer kan het niet. Met een muisklik stond het stuk op een website en heel Utrecht heeft het verhaaltje inmiddels met rode oortjes gelezen. Hoe dom kun je zijn?

Ik popel om in de Utrechtse stadsschouwburg op te treden en daar dan een minuut of tien aan deze charlatan te besteden. Als het lukt. Misschien belt Aleid me wel. Of ik die paar grapjes over hem uit mijn conference wil schrappen omdat het te kwetsend is. En als ik weiger dat te doen belt hij de theaterdirectie met het verzoek mijn optredens alsnog te schrappen. Het is toch fascinerend dat een burgemeester dit heeft geprobeerd. Dat zo’n lieverd persoonlijk een krantje belt. Opeens zie ik juffrouw Saartje een kopje koffie op zijn mahoniehouten bureau zetten. Swiebertje wacht ondertussen in de keuken op zijn eigen kopjen koffie. Bromsnor is inmiddels onderweg naar de drukkerij om te kijken of er aan het verzoek van mijnheer de burgemeester wordt voldaan.

En er werd aan voldaan! Een of andere minkukel van de uitgeverij heeft opdracht gegeven de gehele oplage te vernietigen. Welke bange sufmuts is dat geweest? Aleid schijnt met een advertentieboycot gedreigd te hebben. Iets wat hij ontkent. Zou ik ook doen. Maar er is dus een sukkel gezwicht voor de eisen van de burgemeester! Inmiddels heeft Aleid zijn excuses aangeboden, maar hij is door deze actie een sneue hinkelaar geworden. Aangeschoten wild. Hij gaat op voor de Stefan Hulmantrofee, categorie Brammetje Peper. Wat een armoe. Hoe kan je nou op dat niveau zo’n fout maken? Zelfs een brugklasser weet dat dit niet kan. Je mag niet eens naar je telefoon kijken. Maar het zegt iets over de man. Over zijn karakter. Het hele verhaal klopt van geen kant. En die excuses? Ga toch weg Aleid. Letterlijk en figuurlijk. Volledig bij zinnen een hoofdredacteur onder druk gezet en later akkoord gegaan met het vernietigen van een oplage. Dat poets je niet weg met een slap sorry. En van zo’n gemeenteraad die dit gekronkel aanvaardt begrijp ik dan ook niks. Hansje Alders nog gevolgd? Ook zo’n sneu kermisnummer. Commissaris bij een tent die vorig jaar 3 miljoen verlies leed mocht in die functie de vrijwillig vertrekkende voorzitter 1 miljoen meegeven. En de nieuwe directeur krijgt voor drie dagen per week 2 ton per jaar. De tent werkt met overheidsgeld. Wat is er aan de hand met dit soort? Waarom is zo’n Alders het zicht op de realiteit volkomen kwijtgeraakt? De leeftijd? Leest hij geen kranten meer? Is zijn tv stuk? Betrekt hij zijn internet via Ziggo waardoor hij al een half jaar geen site meer heeft kunnen bekijken? Of heeft hij gewoon te veel baantjes? Het is wel interessant hoe dit soort politici die ver over de houdbaarheidsdatum heen zijn al die functies probleemloos kan verzamelen. Wie vraagt wie? Wie benoemt wie? Vaak scheuren ze onderweg naar de vergadering op de achterbank van de dienstauto de envelop met de stukken pas open. Geen idee waar het over gaat. Maar voor de betreffende organisaties zijn ze handig. Ze kennen de weg in Den Haag, hebben de nummers van hun vroeger collega’s die veel kunnen regelen. Handjeklap. Vriendjes. De nieuwe regenten. Het is 2009 en het gekonkelefoes is erger dan ooit. Hansje Alders is totaal de weg kwijt en Aleid Wolfsen heeft als burgemeester van de vierde gemeente van Nederland geen idee hoe de democratie in elkaar steekt. Hoe zal het met commissaris Kok van de ING zijn? Kan die man mooi en wijs zwijgen hè?