Voorstel: 20 weken zwangerschapsverlof

Brussel. De Europarlementscommissie voor vrouwenzaken heeft gisteren voorgesteld het zwangerschapsverlof te verlengen van veertien naar twintig weken. De Europese Commissie had eerder geopperd dit tot achttien weken op te rekken. Het voltallige parlement zal er in mei over stemmen. In Nederland krijgen vrouwen nu zestien weken vrij rond de bevalling. De Europarlementariërs stelden ook dat zes weken van het verlof na de bevalling moeten worden opgenomen. De vrouwen krijgen dan zes weken volledig uitbetaald, terwijl ze de andere weken 85 procent van het salaris ontvangen. In Nederland krijgen vrouwen nu hun loon volledig doorbetaald. Ook introduceert de parlementscommissie het vaderschapsverlof. Vaders zouden na de geboorte twee weken verlof kunnen opnemen. Als het Europees Parlement in mei voor deze plannen stemt, moeten ook de nationale regeringen van de lidstaten nog over de voorstellen oordelen.