Petitie tegen stille 30 april

Satirisch onlinemagazine De Speld is een handtekeningenactie begonnen tegen de nieuwe spelregels voor Koninginnedag van de dienst Binnenwaterbeheer van de gemeente Amsterdam. Boten mogen geen muziek draaien die tien meter verder nog hoorbaar is, na negen uur ’s avonds mag er helemaal geen muziek meer gedraaid worden op boten en vaartuigen langer dan tien meter mogen op Koninginnedag op onder meer de Prinsengracht en het Rokin helemaal niet varen. De gemeente wilde gisteravond geen commentaar geven. Hoofdredacteur Melle van den Berg van De Speld denkt dat het er niet gezelliger op wordt. „Dit gaat tegen de geest van Koninginnedag in. Het is een openluchtfeest voor iedereen. Dan moet je niet moeilijk gaan doen. Wij zijn een platform voor anarchisten, vandaar de petitie.” En de mensen die niet meedoen aan Koninginnedag? „Die brengen hun huisdieren in veiligheid en nemen een lang weekend rust. Wij passen wel op de tent.” Zelf viert Van den Berg de dag op een bootje zonder geluidsinstallatie, „maar als iemand me een plaats aanbiedt op een boot met muziek, hou ik me aanbevolen.” Maar alleen als Amsterdam de nieuwe regels onder druk van de petitie weer afschaft. „Ik ben een gezagsgetrouwe jongen.” De petitie telde gisteravond ruim 300 ondertekenaars. Ondertekenaar Dustin schrijft: „Vertrutting ten top! Amsterdam, lekker doorgaan zo!! ” (NRC)

Bekijk de petitie via nrcnext.nl/links