Mooi jurkje

Zo doet mijn vriendin dat ook altijd. Ze ziet een mooi jurkje en wil dat heel graag hebben. En ik moet het voor haar kopen.

Het is alleen een beetje duur. Zij beargumenteert dat het heel verstandig is om het jurkje te kopen door mij erop te wijzen dat alle andere mooie jurkjes veel duurder zijn. Of misschien lijken ze wel goedkoper, omdat ze een lagere prijs hebben, maar zo moet je dat niet zien.

En als ik het jurkje eenmaal voor haar heb gekocht, wil ze dat ik er mooie schoenen bij koop die nog veel duurder zijn. Als ik protesteer zegt ze: „Maar zonder die schoenen heb ik niets aan het jurkje. Dan kan ik het niet dragen en dat is zonde want het was heel duur.”

Staatssecretaris De Vries van Defensie heeft een heel kek Amerikaans schietvliegtuig gezien en dat wil hij nu per se hebben. Maar het is een beetje duur. En wij, het volk van Nederland, moeten het voor hem betalen. Wij zijn er nog niet zo heel erg van overtuigd dat we dat willen, maar eigenlijk is het al een beetje afgesproken met de Amerikaanse leverancier dat wij ja zullen zeggen. Er is ook een Zweeds gevechtsvliegtuig en dat is goedkoper, maar zo moeten wij dat niet zien. De Vries wil in elk geval twee testtoestellen kopen.

Je zou denken dat hij een Amerikaans en een Zweeds vliegtuig wil kopen om die met elkaar te vergelijken en zo tot een beter gefundeerde keuze te komen. Maar nee, hij wil twee Amerikaanse testtoestellen. Want hij heeft al lang besloten dat hij die wil. En als hij eenmaal twee testtoestellen van ons heeft gekregen wil hij een miljardenorder plaatsen voor nog tientallen toestellen.

Als wij protesteren, zal hij zeggen: ‘Maar die testtoestellen waren heel erg duur. Het zou kapitaalvernietiging zijn om nu geen grote order te plaatsen.’

En wat ik mijn vriendin altijd vergeet te vragen, is waarvoor zij dat jurkje eigenlijk nodig heeft. Dat zou een domme vraag zijn. Ze wil het gewoon. Waarvoor hebben we eigenlijk gevechtsvliegtuigen nodig? Waar is de vijand?

Ilja Leonard Pfeijffer

Lees meer over de aanschaf van de Joint Strike Fighter via nrc.nl/jsf