Miljarden dollars steun toegezegd aan Pakistan

Internationale donoren hebben Pakistan vandaag ruim vijf miljard dollar aan nieuwe hulp toegezegd, een miljard meer dan waar de Pakistaanse regering op had gehoopt. Op de donorconferentie in Tokio zijn ook eerdere toezeggingen, oplopend tot vijftien miljard dollar, herbevestigd. De Verenigde Staten en Japan zegden elk een miljard toe, Saoedi-Arabië 700 miljoen en de Europese Unie 640 miljoen dollar.

De meeste donaties zullen over een periode van twee jaar worden overgemaakt. Pakistan ontvangt al jaren vele miljarden aan economische en militaire steun, maar kwam vorig jaar in acute financiële nood, door een combinatie van de wereldwijde financiële crisis, slecht bestuur en teruglopende investeringen als gevolg van het toenemende terrorisme in het land. Het Internationaal Monetair Fonds heeft Pakistan uit de brand geholpen met een lening van 7,6 miljard dollar. De Centrale Bank maakte eerder deze maand bekend dit jaar een economische groei van 2,5 tot 3,5 procent te verwachten. Dat is te weinig om de snelle bevolkingsgroei bij te houden. De regering had 5,5 procent voorspeld.

Ongeveer dertig landen en achttien internationale organisaties namen deel aan de donorconferentie. De bedoeling is om Pakistan een handreiking te doen in ruil voor een intensivering van de strijd tegen het terrorisme in het land. Internationaal heerst nu de overtuiging dat het moslimextremisme in Pakistan en Afghanistan moet worden bestreden met een combinatie van militair optreden, ontwikkeling en diplomatie. „Zonder stabiliteit in Pakistan zal er geen stabiliteit in Afghanistan zijn en het tegenovergestelde is eveneens waar”, zei de Japanse premier Taro Aso in zijn openingstoespraak.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari benadrukte het belang van de internationale donaties: „Als wij verliezen, verliezen jullie”, zei hij over de strijd tegen het extremisme. „Als wij verliezen, verliest de wereld.” (AP, Reuters)