Celstraf voor internetpiraten

De Zweedse rechter heeft een jaar gevangenistraf opgelegd aan vier oprichters van The Pirate Bay, een website waarop links naar illegale films, muziek en software staan. Ze moeten wegens schending van copyrights ook een vergoeding van 30 miljoen Zweedse kronen (2,7 miljoen euro) betalen. Dat geld komt ten goede aan de entertainmentindustrie.

Piratebay.org is een zogeheten torrent-site. Er zijn duizenden links te vinden naar vaak illegale bestanden. Wie op zo’n linkt klikt, downloadt het bestand in gedeeltes van vele verschillende gebruikers. Volgens de oprichters schuilt daar geen kwaad in, omdat er geen illegale bestanden op de webservers zelf staan. Ze gaan vermoedelijk tegen de uitspraak in beroep.

Pirate Bay biedt een makkelijk zoekfunctie voor illegale content en trekt daardoor dagelijks miljoenen bezoekers. De website verdient, net als veel andere torrentsites, geld met advertenties die bij de bestandenlijst geplaatst worden. Volgens Tim Kuik van de Neerlandse Stichting BREIN, (Bescherming Rechten Entertainment Industrie) is de zaak tegen Pirate Bay belangrijk omdat veel andere torrentsites weer verwijzen naar de links die op de Zweedse website te vinden zijn.

Ook de Nederlandse torrentsite Mininova, volgens Kuik de grootste ter wereld, linkt met zijn bestandenlijst vaak door naar Pirate Bay. „Maar Mininova haalt op verzoek van ons wel illegale bestanden uit zijn index. Pirate Bay weigert dat pertinent.”

Stichting BREIN is bezig met een zaak tegen Mininova, die volgende maand voor de rechter komt. De webservers van Pirate Bay zijn vandaag nog toegankelijk. De computers waar de site gebruik van maakt, staan in het buitenland. Kuik: „Waarschijnlijk hebben ze allang kopieën van de site gemaakt voor noodgevallen.”

Cultureel Supplement: meer over auteursrecht in Zweden, pag. 12