Bo woont nu als ‘first dog’ in het Witte Huis

De ‘first dog’, Bo, kwam dinsdag in het Witte Huis wonen. De kinderen van de Amerikaanse president, Malia en Sasha, hebben het hondje, dat nu een half jaar oud is, zelf uitgezocht.

Malia en Sasha Obama laten de nieuwe hond uit. Foto AP Malia Obama, left, and Sasha Obama, daughters of President Barack Obama, walk with their 6-month-old Portuguese water dog Bo on the South Lawn of the White House in Washington, Tuesday, April 14, 2009. (AP Photo/Ron Edmonds)
Malia en Sasha Obama laten de nieuwe hond uit. Foto AP Malia Obama, left, and Sasha Obama, daughters of President Barack Obama, walk with their 6-month-old Portuguese water dog Bo on the South Lawn of the White House in Washington, Tuesday, April 14, 2009. (AP Photo/Ron Edmonds) Associated Press

Malia (10) en Sasha (7) zijn ‘the first kids’, de eerste kinderen van de Verenigde Staten. De eerste? Nou ja, niet echt natuurlijk. Maar hun vader is president van Amerika. Hun moeder, Michelle Obama is dus ‘first lady’, de ‘eerste dame’ van het land. Niet letterlijk de eerste. Maar zo noemen Amerikanen de vrouw van de president. „Zo tonen ze eerbied”, legde mijn vader uit, toen ik er als kind naar vroeg. „Zo laten ze doorklinken dat zij haar de belangrijkste vrouw van Amerika vinden.”

Als kind vond ik dat stom. „Hoezo is die vrouw dan het belangrijkste?”, vroeg ik mijn vader. „Dat hoeft toch niet zo te zijn? Het kan wel zijn dat een andere vrouw zich belangrijker maakt, door een hele lieve moeder te zijn bijvoorbeeld, of door een oorlog te voorkomen.” Maar mijn vader is een volhouder. Dus hij ging dan in discussie. Volgens hem doen first ladies vaak heel goede dingen voor het land, en zijn zij als echtgenote van de president wel degelijk het belangrijkste. En van mijn vader is het lastig een discussie winnen, dus oké, ik ben er toch maar aan gaan wennen, aan die titel ‘eerste dame’. Maar eerlijk is eerlijk, dan heten de kinderen dus ook ‘first kids’, vind ik, en de hond die ze nu hebben gekregen, wordt dan de ‘first dog’.

De eerste hond, Bo, is deze week eindelijk gearriveerd. Hij is een zwarte ‘Portugese waterhond’. Dat zijn honden die vroeger vissers hielpen bij hun vangst. De fokker die het hondje aan de presidentiële familie heeft geleverd, zegt dat Bo goed over het gazon kan rennen, en ook goed kan blaffen tegen aanhangers van een andere politieke partij. Maar omdat dat misschien niet zo netjes staat als er gasten komen, raadt de fokker een puppycursus aan.

Bo is een half jaar oud en woont sinds dinsdag bij Malia en Sasha in het Witte Huis, een mooie luxe villa waar hun vader, de president dus, ook werkt. Het is heel bijzonder om daar te wonen. Hun vader vraagt beroemde muzikanten om er concerten te geven. Sasha en Malia hebben er hun eigen bioscoop, hun eigen bowlingbaan en hun eigen zwembad. Hun hond hoeven ze misschien niet eens zelf uit te laten, want in het Witte Huis is veel personeel. Er zijn koks, obers en kamermeisjes die de kamers opruimen. Malia en Sasha moeten van hun ouders wel hun eigen bed opmaken.

Het heeft ook nadelen om kind te zijn van een president. Papa is bijna altijd aan het werk en ontzettend vaak op reis. Iedereen let op je. Als je een keertje per ongeluk een scheet laat op een ongepast moment, lachen niet alleen de kinderen in je klas, maar bijna alle kinderen in de wereld.