Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Door de economische crisis draaien grote veilinghuizen met verlies. Ook de kleine kunsthandelaar wordt getroffen. Reportage met een bezoek aan veilighuis Christie’s. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Docusoap over de gevolgen van de economische crisis. In De Zeepfabriek een verslag van het faillissement van de Amersfoortse zeepproducent Cosmara, de laatste werkweken van de medewerkers en hun zoektocht naar nieuw werk. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Interview met Ayaan Hirsi Ali, onder meer over de groeiende aanhang van Geert Wilders. Hirsi Ali keurt vervolging van Wilders wegens haatzaaierij af. Verder een verslag over de gevaren van boren bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Connie Palmen en Saskia Noort debatteren over de invloed van commerciële successen op de Nederlandse literatuur. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Adriaan van Dis over de De Gouden Ganzenveer die hij vandaag kreeg uitgereikt. De cultuurprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Holland Doc: Tegen het vergeten. Vijf mensen worden gevolgd in gevecht met hun herinneringen. Een Iraakse kunstenaar verwerkt zijn oorlogservaringen, een oude man herkent zijn eigen leven niet meer in de foto’s in het familiealbum, een 92-jarige dame koestert een archief met brieven, documenten, foto’s en parafernalia uit haar leven. Regisseuse Tamara Miranda onderzoekt de manieren waarop mensen het vergeten proberen tegen te gaan. Ned.2, 22.50-23.55u.

informatief

Niet gelukkig, geld terug. Over gelukscursussen en workshops die persoonlijke groei beloven. Vandaag de workshop Speaking circles, het wondermiddel tegen plankenkoorts, de workshop Godinnendag voor vrouwen en de cursus Helend dansen die ‘het hart opent en leert in het hier en nu te leven’. Ned.2, 19.20-19.50u.

Andere Tijden: AZ, of: Hoe maak je een topclub? Geschiedenismagazine. De Alkmaarse voetbalclub AZ maakt grote kans dit jaar landskampioen te worden. In 1981 won de club eerder de titel. Terug naar zondag 3 mei 1981. AZ ’67 is zojuist kampioen geworden door Feyenoord in De Kuip met 1-5 ruim te verslaan. De club uit Alkmaar is niet meer in te halen. Hoe heeft de club toen kunnen doorstoten? Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 21.20-22.00u.

Massacre at Virginia Tech. Seung-Hui Cho, een 23-jarige jongeman van Zuid-Koreaanse afkomst, doodde op 16 april vorig jaar 32 mensen op de campus van Virginia Tech University. In een videoboodschap stelt Cho dat zijn ouders en medestudenten zijn leven tot een hel maakten, maar uit geen enkele getuigenis blijkt dat de jongeman werd gepest. Reportage zoekt naar een verklaring voor het gedrag van Cho. Cho had psychische problemen maar één op vijf Amerikanen heeft daarmee te kampen. Het maakt van hen geen moordenaars. Wie was Seung-Hui Cho? Wat speelde zich af in zijn hoofd? Wat maakte van hem de wilde schutter die genadeloos toesloeg op de campus van Virginia Tech? Canvas, 23.20-0.10u.

Muziek

Classic albums. Serie over legendarische popalbums. Frank Zappa (1940-1993) maakte eigenzinnige muziek: hij combineerde rock, jazz, funk, blues en klassieke muziek met scherpe lyrische observatie, satire en (zelf)spot. Twee platen die Zappa’s stijl goed belichamen kwamen kort na elkaar tot stand: Over-nite Sensation (1973) en Apostrophe(!) (1974). Met interviews, archiefbeelden, home movies en gesprekken met betrokkenen zoals Zappa’s echtgenote Gail en zijn kinderen Dweezil, Moon en Ahmet. Verder getuigenissen van onder anderen muzikant, acteur en fan Billy Bob Thornton en gitarist Steve Vai. Met klassiekers als Camarillo Brillo, DinahMoe Humm en Don’t Eat the Yellow Snow. Canvas, 23.35-0.30u.

sport

UEFA Cup: Manchester. Rechtstreeks verslag van de returnwedstrijd in de kwartfinales tussen Hamburger SV en Manchester City en samenvattingen van de andere gespeelde wedstrijden. Aanvang wedstrijd: 20.37u., samenvattingen vanaf 22.50. Ned.3, 20.25-23.20u.