Topman SNS Reaal zegt nu ook sorry

En dat is drie. Vertrekkend topman Sjoerd van Keulen van bank en verzekeringsconcern SNS Reaal sluit zich aan in het nog korte rijtje bankiers met spijt.

Van Keulen heeft gisteren op de aandeelhoudersvergadering zijn excuses aangeboden. Hij noemde het desgevraagd „zuur” en „spijtig” wat er het afgelopen jaar bij het financiële concern is gebeurd. SNS Reaal leed, net als bijna alle andere financiële instellingen, fors verlies over 2008, mede wegens beleggingen in Amerikaanse riskante (subprime) hypotheken en het verslechterende beursklimaat. SNS Reaal kreeg steun van de overheid om overeind te blijven, net als ING en Aegon.

„We zijn er goed ziek van”, aldus Van Keulen gisteren. Hij maakte wel een kanttekening bij zijn spijtbetuiging. SNS Reaal zegt geen sorry „als erkenning dat we iets onbehoorlijks hebben gedaan. Ik zeg wel dat we voorzichtiger hadden moeten zijn”, aldus Van Keulen tijdens de aandeelhoudersvergadering in de Utrechtse Jaarbeurs.

Tot nu toe hebben drie individuele bankiers hun excuses gemaakt. Behalve Deckers en Van Keulen bood Albert Röell van Kasbank al in februari zijn excuses aan. Roëll zei daarbij dat Kasbank niet de veroorzaker van de crisis is, maar bood wel zijn verontschuldiging aan voor het negatieve resultaat.

De Nederlandse Vereniging van Banken liet onlangs bij de presentatie van een rapport over de toekomst van de banken weten niet namens de hele sector excuses te kunnen maken. NVB-voorzitter Staal hield het bij „betreuren”.

Internationaal waren er eerder ook excuses, onder meer van voormalig Royal Bank of Scotland-topman Fred Goodwin.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en Aanvullingen

Bankier zegt sorry

In het artikel Topman SNS Reaal zegt nu ook sorry (16 april, pagina 13) staat ten onrechte dat de problemen bij SNS Reaal veroorzaakt zijn door beleggingen in Amerikaanse (subprime-)hypotheken. SNS Reaal heeft nooit in dergelijke producten belegd.