Hij zegt wel ja, maar hij bedoelt nee

He’s Just Not That Into You

Regie: Ken Kwapis. Met: Ginnifer Goodwin, Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Jennifer Connelly, Ben Affleck. In: 85 bioscopen. * *

Stel, je hebt een afspraakje gehad met een leuke jongen. Je vermoedt dat hij jou ook leuk vindt. Aan het eind van de avond zegt hij dat hij het erg prettig vond je te ontmoeten. Toch belt hij niet terug. Wat betekent dit? Om dit soort brandende kwesties draait het in He’s Just Not That Into You, naar het gelijknamige zelfhulpboek dat weer is gebaseerd op een Sex and the City-aflevering.

In de film zoeken vijf vrouwen naar geluk in de liefde. Gigi is het meisje dat onafscheidelijk is van haar mobieltje, hopend op een telefoontje van haar date. Maar die is verliefd op Anna (Scarlett Johansson), die zich op haar beurt verlustigt in een met Janine (Jennifer Connelly) getrouwde muziekproducent. En dan is er Beth (Jennifer Anniston) die samenwoont met een man (Ben Affleck) die tot haar verdriet tegen het huwelijk is.

Hun zoektocht wordt fantasieloos door elkaar gemonteerd en doorsneden met intermezzo’s waarbij mensen rechtstreeks in de camera tips geven, quasi autobiografische tussenstukjes ontleend aan het superieure When Harry Met Sally (1989).

He’s Just Not That Into You besteedt erg veel aandacht aan Gigi. En dat is net de vervelendste verhaallijn. Gigi is passief, maar ook ongeloofwaardig naïef. Een barman moet haar uitleggen dat jongens soms ja zeggen als ze nee bedoelen. En zo kabbelt het door in deze tandenloze film van twee uur en tien minuten. Een lange, vervelende date die hopelijk zonder vervolg blijft.

André Waardenburg