Positief blijven

Niets is tenenkrommender dan mensen die proberen ‘overal het positieve van in te zien’. U weet wel, van die fulltime cliniclowns. Die van ieder probleem een ‘mogelijkheid’ maken. In iedere blinde een ‘visueel uitgedaagde’ zien. En die, als je zegt dat je een bloedhekel aan ze hebt, antwoorden dat ‘haat de tweelingbroer is van liefde’ – en je dan een wandtegeltje geven met hun mantra ‘pluk de dag!’ erop.

Dear diary: I tried to kill someone today.

Ja, ik wil niet negatief doen, maar het zijn zware tijden voor een cynicus opeens. Je kunt geen krant meer openslaan of de hoerastemming komt je tegemoet stinken. De warmste Paasdag in 25 jaar! En nog rokjesdag ook! En, oh ja, Obama gaat de wereld redden! Zelfs de economische crisis schijnt nu alleen maar pluspunten te hebben. Minder files! Minder CO2-uitstoot! En, de mooiste die ik tot nu toe ben tegengekomen: meer tijd om gezelschapsspelletjes te doen!

‘Schat, ik ben mijn baan en ons spaargeld kwijtgeraakt. Wat nu?’

‘Oh lieverd, kunnen we eindelijk eens yahtzeeën.’

Het kan nog erger. HP/De Tijd liet vorige week maar liefst ‘43 voordelen van de crisis’ optekenen door Roos Schlikker. Wie? Roos Schlikker, journaliste van HP, Vrij Nederland, Volkskrant Magazine, Intermediair, Nieuwe Revu, NL20, Quote, de Mikrogids, Esta en de Pers. Niet bepaald een werkloos schrijfster dus, maar wat wil je : haar verhalen onderscheiden zich – en nu citeer ik haar website – ‘door diepgang, humor en door haar vermogen om altijd een leesbaar stuk te maken, ook als het over ingewikkelde zaken gaat’.

Nou, dat blijkt: feilloos zet ze de pre’s van de crisis uiteen. Zo zijn huizen opeens betaalbaar (voordeel 12), retourtjes New York spotgoedkoop (voordeel 32) en krijg je bij je nieuwe keuken plots allemaal leuke gratis accessoires aangeboden (voordeel 22). Grachtengordeljournalistiek, meer is het niet. Je zult net zijn wegbezuinigd en je hypotheek niet meer kunnen betalen. Roos: Dan heb je eindelijk tijd om ‘leuke dingen te doen’ (voordeel 9). RTL Z kijken bijvoorbeeld, want, zegt Roos, dat is nu veel minder saai geworden (voordeel 31). Waarmee we bij voordeel 40 van de crisis zijn aangekomen: ‘Zelfs de grootste idioot begrijpt nu weer hoe economie werkt’, aldus Roos.

Laat ik positief blijven: een idioot is Roos niet.

Rob Wijnberg