Opinie

Vita Nova

Youp

De aartsbisschop van Dublin heeft vast een tipje van de sluier opgelicht door te vertellen dat er binnenkort een officieel rapport verschijnt waarin staat dat tussen 1975 en 2004 duizenden Ierse kinderen seksueel zijn misbruikt. Door wie? Door Ierse priesters. Waarom? Omdat ze toch iets moeten met hun opgewonden leuter, die ze van de paus niet in een andere volwassene mogen proppen. Dus dan maar in een kind. Dat stribbelt niet tegen. In 2007 heeft de katholieke kerk in de Verenigde Staten in totaal meer dan 600 miljoen dollar aan schadevergoeding moeten betalen vanwege seksueel misbruik van kinderen door priesters. Hoe het in andere landen zit? Geen idee. Maar ga er maar van uit dat de zwartgerokte jongens ook elders in de wereld stevig huishouden onder de onschuldige misdienaartjes.

Ben nu zelf 55 en wilde in 1966 priester worden. Ik naar Hageveld, het klein-seminarie van het bisdom Haarlem. Daar zat je intern. Binnen een paar weken zat ik in mijn korte broek op schoot bij een hele dikke, vieze directeur. Daar werd de directeur regent genoemd. Hij was priester en vroeg een tikkie hees of ik heimwee had? Hij wilde mij in dat geval wel troosten. Ik had geen heimwee, maar vanaf dat moment wel. Verder dan die schoot is het nooit gekomen en ik durf de toenmalige regent niet van seksueel misbruik te beschuldigen. Ik weet alleen wel dat het heel erg plakkerig en broeierig aanvoelde.

Waarom ik nooit priester ben geworden? Omdat ik in die tijd al vrij snel een beetje verliefd werd op een Heemsteeds meisje. Ik ontmoette haar bij de vlakbij het seminarie gelegen snackbar ‘Vita Nova’, waar wij illegaal en stiekem patatjes aten. Snuffelend aan het meisje wist ik wat ik allemaal wilde en niet zou mogen en dat ik dat nooit zou kunnen weerstaan. Ik koos dan ook vliegensvlug voor de patatjes. Vita Nova dus. Symbolische snackbar. De dag voor Pasen werd ik wegens wangedrag van Hageveld geschopt. Ik was onhandelbaar, volgens de graag troostende regent. Klopt. Zelden ben ik zo opgelucht huiswaarts gekeerd. Onhandelbaar! Heerlijk woord in dit geval.

Het celibaat. Waarom mag een kapelaan of pastoor niet af en toe stevig neuken met een dame (m/v) die er ook wel zin in heeft? Seks maakt vrolijk en lucht op. Wat is het nut om iemand levenslang te frustreren? De roomsen zeggen dat dat het offer is dat de priester moet brengen. Maar als dat celibaat nou allemaal gevaren met zich meebrengt? Duizenden kinderen zijn misbruikt! En dan hebben we het alleen over Ierland in de periode 1975-2004. Neemt u van mij aan dat de priesters voor 1975 ook stevig met kinderen aan de gang zijn geweest en dat ze het vandaag de dag nog steeds doen. En niet alleen in Ierland. Nogmaals wereldwijd.

Of alle priesters in mijn ogen pedo’s zijn? Nee, maar als de aartsbisschop van Ierland toegeeft dat het om duizenden kinderen gaat, dan lopen er wel veel smeerkezen tussen. Te veel. Dan hebben we het toch over een pedofiel netwerk. Als ik op eerste Paasdag al die enge jurken met hun zalvende gezichtjes over dat Vaticaanse Sint Pietersplein zie scharrelen, dan vraag ik me af hoeveel van die gozers in hun brave leventje kinderen bepoteld hebben. Wordt het geen tijd dat er officieel ingegrepen wordt? Dat de roomse kerk verplicht wordt het celibaat op te heffen omdat het in te veel gevallen een gevaar voor de volksgezondheid is. Dat we onze kinderen moeten beschermen tegen viespeuken die met hun erectie geen kant op mogen. Duizenden kinderen misbruikt in een landje als Ierland, dan weet je toch hoe het verder in de wereld zit. De paus heeft inmiddels in de VS en Australië zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers van het seksueel misbruik en zal dat binnenkort in Ierland ongetwijfeld ook doen. Maar wat heb je aan een pauselijk sorry? Kortom: verplicht opheffen dat celibaat en wel met spoed. Priesters verlossen van hun kruis! Als dat geen mooie paasgedachte is.