PAASHOND

Paashond Rintje Illustratie Sieb Posthuma
Paashond Rintje Illustratie Sieb Posthuma Posthuma, Sieb

‘Rintje, kom je helpen met het versieren van de paastafel?” vraagt oma. Morgen is het Pasen en samen met mama logeert Rintje bij oma. Oma heeft een heel groot wit papieren tafelkleed gekocht. Met verf, kleurpotloden en krijtjes mag Rintje het kleed versieren. Mama helpt ook mee.

„In het midden wil ik een grote paashaas schilderen”, zegt Rintje. Hij pakt een kwast met bruine verf. „Hier komt zijn kop, en hier zijn poten en zijn staart.”

„Het wordt een reuzenhaas”, zegt mama. „Je hebt hem zo groot gemaakt dat de oren er niet meer op passen!”

„Jawel hoor!” zegt Rintje. „Ik schilder ze op de zijkant van het kleed. Dat geeft niks!”

Mama pakt een kwast met gele verf. Langs de rand van het tafelkleed schildert ze grote gele stippen. „Wat zijn dat?” vraagt Rintje. „Paaseieren?”

„Wacht maar eens even”, zegt mama. Ze pakt wat zwarte verf en zet in ieder gele stip een heel klein zwart puntje. „Kan je het al raden?” vraagt ze. Rintje schudt zijn hoofd. Maar als mama met rode verf onder de gele ballen twee pootjes schildert en aan de voorkant een puntig snaveltje, ziet hij het opeens. „Het zijn kuikentjes! En ze rennen allemaal achter elkaar aan!”

Ondertussen is oma in de keuken bezig allemaal heerlijke dingen te maken voor het paasontbijt: boterhammetjes, paasbrood, en gekleurde eieren.

„Ik maak natuurlijk ook een verrassing”, zegt oma. „Zoals elk jaar, voor op jullie bord.”

Aan het einde van de dag brengt oma Rintje naar zijn mand. Ze leest hem een mooi verhaal voor en geeft hem een kus. „Tot morgen, slaap maar lekker!” zegt ze.

Rintje heeft een beetje kriebels in zijn buik. Fijne kriebels, net alsof hij jarig is. Hij denkt aan de verrassing die oma gemaakt heeft en valt dan in een diepe slaap. Als hij wakker wordt, springt hij uit zijn mand. Het is nog heel stil in huis. Hij kan niet langer wachten en wil de verrassing zien die oma gemaakt heeft. Als hij beneden in de keuken bij de paastafel komt, ziet hij drie borden staan met op elk bord een prachtige paashaas van koek. Mmmmmm, wat ruikt dat lekker. Voordat Rintje er erg in heeft, neemt hij een grote hap uit een van de paashaasoren. Oiei! De haas ziet er wel heel raar uit met één oor! Snel hapt hij nu ook het andere oor af. Dat is beter. Maar nu is de haas zonder oren erg anders dan de andere twee die nog wel oren hebben. Rintje hapt daarom alle oren van de hazen.

Net op tijd, want daar komt oma de keuken binnen. „En wat vind je van mijn verrassing?” vraagt ze. Rintje schrikt. Hij ziet oma even verbaasd kijken naar de paashazen. „Dit jaar heb ik als verrassing geen paashazen gebakken, maar paashondjes!” lacht oma. „Eet smakelijk!”