CIA sluit al zijn geheime gevangenissen

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA maakt geen gebruik meer van de omstreden geheime gevangenissen in het buitenland, en treft voorbereidingen om ze te sluiten. Dat heeft CIA-directeur Leon Panetta gisteren per brief aan zijn personeel meegedeeld.

CIA-medewerkers die in de zogenoemde ‘black sites’ hebben gewerkt „zouden niet aan onderzoek onderworpen, laat staan gestraft moeten worden”, schrijft Panetta ook. Als argument daarvoor geeft hij dat de regering van president Bush had verklaard dat de ‘aangescherpte ondervragingsmethoden’ die in de centra werden toegepast, binnen de wet vielen.

In de gevangenissen heeft de inlichtingendienst sinds 2002, toen ze opgezet werden, bijna honderd leden van Al-Qaeda en andere terreurverdachten opgesloten en verhoord, soms met harde hand. Volgens een uitgelekt rapport van het Internationale Comité van het Rode Kruis zijn gevangenen er gemarteld.

Ook nadat het bestaan van de geheime CIA-gevangenissen was uitgelekt, wilde de CIA niet bekendmaken waar ze zich bevinden. Maar op basis van berichten in de pers, vluchtgegevens en uitlatingen van inlichtingenfunctionarissen gaat men ervan uit dat speciale detentiecentra zijn opgericht in Afghanistan, Thailand, Polen, Roemenië en Jordanië.

In 2006 gaf president Bush opdracht de laatste veertien gevangenen uit de inmiddels omstreden ‘black sites’ over te brengen naar het Amerikaanse detentiecentrum op Guantánamo Bay. Maar hij hield de gevangenissen open, voor mogelijk gebruik in de toekomst. Sindsdien zijn er voor zover bekend nog slechts twee gevangenen in opgesloten geweest.

In zijn eerste week in functie kondigde president Obama al aan dat er een eind zou komen aan de ondervragingen onder fysieke dwang en dat de geheime gevangenissen dicht moesten.

Panetta heeft de sluiting nu in werking gesteld, de contracten voor beveiliging en onderhoud van de centra zijn opgezegd, wat een besparing oplevert van zeker 4 miljoen dollar.

De CIA zal volgens Panetta geen gebruik meer maken van uitzendkrachten bij het verhoren van verdachten. Onder de regering-Bush werden voormalige legerpsychologen ingehuurd om te helpen bij het voorbereiden en afnemen van verhoren. Voortaan zal alleen nog CIA-personeel onder verantwoordelijkheid van de dienst verhoren afnemen. De ondervragingen vinden plaats „in een dialoogstijl die volledig in overeenstemming is met de manier van ondervragen die wordt goedgekeurd en beschreven in het handboek van het leger”, aldus Panetta. (AP, Reuter)