Overslag haven fors in de min

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is in het eerste kwartaal met bijna 11 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Er werd in totaal 94 miljoen ton aan goederen overgeslagen.

Dat blijkt uit cijfers die het Havenbedrijf vanmorgen bekendmaakte. Vooral in containers en ijzererts en schroot, twee segmenten die van strategisch belang zijn voor de haven, was de afname fors. „Daardoor zal het herstel iets later zijn dan verwacht”, zei president-directeur van het Havenbedrijf Hans Smits. Over het hele jaar verwacht de haven een daling van de overslag met 6 tot 10 procent. Dit is slechter dan verwacht. Eind vorig jaar werd nog rekening gehouden met een krimp van 5 tot 8 procent.

De zeer sterke daling van de aanvoer van ijzererts is volgens de Rotterdamse haven het gevolg van de ingeklapte vraag naar staal, in combinatie met de grote voorraden erts die in de haventerminals aanwezig zijn. „In België zijn twee hoogovens gesloten”, zei Smits, „wat een onmiddellijk impact heeft op de aanvoer via de haven”.

De overslag in containers liep afgelopen kwartaal terug met 18 procent naar 22 miljoen ton. „De overslag van ruwe olie nam iets minder af dan op basis van de economische ontwikkeling mocht worden verwacht”, zegt het Havenbedrijf. Die liep met 4 procent terug tot 24,9 miljoen ton.

Haventopman Smits verwacht dat het tweede kwartaal „zeker niet beter zal zijn dan het eerste”.