Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Leger naar Medellín na golf aan moorden

De Colombiaanse president Uribe heeft gisteren circa vijfhonderd militairen naar Medellín gestuurd in reactie op de recente golf aan criminele moorden in de tweede stad van het land. Dit jaar werden er in Medellín (2 miljoen inwoners) zeker 325 moorden gepleegd, waarvan 29 sinds afgelopen vrijdag.

De afrekeningen zijn volgens de autoriteiten het gevolg van een machtsstrijd binnen ‘La Oficina de Envigado’. Facties binnen deze maffiabende zouden met elkaar in conflict zijn geraakt over de opvolging van hun gearresteerde leider Fabio Gómez, alias Riñón. Hij werd begin deze maand opgepakt in de noordelijke havenstad Barranquilla.

Daarnaast gaan sinds eind vorige maand geruchten dat twee hoge Oficina-leiders zich zouden willen overgeven aan de Amerikaanse antinarcoticabrigade DEA. In ruil voor strafvermindering zouden zij de Amerikanen informatie willen geven over de criminele activiteiten van hun kompanen. Die zouden dit nu met alle geweld proberen te voorkomen.

La Oficina werd in de jaren tachtig opgericht als doodseskader in dienst van Pablo Escobar, de leider van het destijds zeer machtige Medellín-kartel. Na de dood van Escobar, in 1993, breidden de huurmoordenaars hun activiteiten uit naar de drugshandel en afpersing van de lokale middenstand en buspassagiers. Inmiddels is het een van de meest gevreesde criminele organisaties van het land.

Het geweld in Medellín, ooit de stad met relatief het hoogste aantal moorden in heel Zuid-Amerika, nam de afgelopen jaren juist fors af. Vorig jaar werden er 1.043 moorden gepleegd, tegen ruim 6.500 moorden in 1990. Sergio Fajardo, die als burgemeester (2003 tot 2007) medeverantwoordelijk was voor het herstel van Medellín, is nu een van de politici die zich warmlopen voor de presidentsverkiezingen van 2010.