Een mix van tranceritmes en bezeten domineepreken

cd pop * * * Grampall Jookabox. Ropechain
cd pop * * * Grampall Jookabox. Ropechain

cd pop * * *

Grampall Jookabox. Ropechain

Van de onuitspreekbare groepsnaam tot de eclectische muziek: Grampall Jookabox onderzoekt onbekend terrein. David ‘Moose’ Adamson, aanvoerder van deze muzikanten uit Indianapolis, Amerika, laat op hun tweede cd Ropechain horen dat Afrikaanse tranceritmes, bezeten domineepreken en houterig bespeelde basgitaren samen een verrassend geheel kunnen vormen.

Het is muziek die je laat zoeken naar de rode draad. Een nummer als ‘The one thing’ heeft bijvoorbeeld een strak voortdravend ritme maar weinig boeiende zang. ‘We know we might be fucked’ heeft een geslaagde zangsample met de titel als leidraad, maar is verder karig.

Zo hebben de nummers allemaal iets aantrekkelijks. Dat is soms genoeg om de aandacht vast te houden, en soms niet.

Dit is muziek die staat of valt bij de presentatie. Je moet er niet aan denken dat Adamson op het podium een introverte muurbloem blijkt. Maar als zijn bezetenheid en gekte live evenzeer aanwezig is als in de studio, komt het met die optredens wel goed.

HESTER CARVALHO

Grampall Jookabox speelt vrijdag op Motel Mozaïque, Rotterdam; op 1 mei staat de band op London Calling festival in Paradiso, Amsterdam.